Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćurak
  • 17.04.2018. 07:30

Noćurak - kako ga sami možete uzgojiti?

Ukoliko želite sami uzgojiti noćurak, najbolji izbor su ona zemljišta na kojima se ne stvara pokorica. Na odabranoj lokaciji ne bi trebalo doći do nakupljanja vode. 

Foto: Pixabay / Nessie66
  • 3.949
  • 37
  • 0

Noćurak (Oenothera biennis) je ljekovita biljka, porijeklom iz Sjeverne Amerike. To je dvogodišnja biljka visine od 30 cm do 150 cm.  Listovi su eliptični, nazubljenog oboda. Cvjetovi su žuti, sa četiri latice i otvaraju se uvečer, a plod predstavlja čahura sa puno sjemena. Listovi i korijen su jestivi. Noćurak se može pronaći pored puteva, na pjeskovitom terenu, obalama rijeka, pored pruga. 

Uzgajanje noćurka

Ukoliko želite sami uzgojiti noćurak, najbolji izbor su ona zemljišta na kojima se ne stvara pokorica. Na odabranoj lokaciji ne bi trebalo doći do nakupljanja vode. Trebalo bi izabrati čist teren, bez višegodišnjih korova. Najbolje predkulture su žitarice, jari ječam, krompir ili neka od leptirnjača. Nakon skidanja predusjeva neophodna je predsjetvena priprema zemljišta.

"Pripremi površinskog sloja treba posvetiti posebnu pažnju, a po potrebi upotrebiti valjak, da bi se omogućilo postizanje optimalne dubine sjetve od 1-1,5 cm. Pri proljetnoj sjetvi može doći do djelimičnog isušivanja biljaka i prorjeđivanja, a pri sjetvi dubljoj od 1,5 cm klijanje se značajno smanjuje", upozorava savjetodavka Olivera Gavrilović

Zemljište je potrebno đubriti većom količinom fosfata,  a za rast biljaka unijeti dušik. Uobičajena doza osnovnog đubrenja iznosi 300 kg/ha NPK đubri­va (15:26:12) i 250 kg/ha 16:16:16 u proljeće, za prihranjivanje.

Noćurak se sije krajem augusta, najkasnije do 5. septembra (ukoliko zime nisu hladne i do kraja septembra), uz obavezno navodnjavanje. Za uspješno nicanje i klijanje sjemena noćurka potrebna je temperatura zemljišta oko 25°C.  Norma sjetve je 4 kg/ha, što treba osigurati 800 biljaka po m. Sije se sa razmakom od 50 cm između redova.

Žetva noćurka se obavlja sredinom ili krajem augusta sljedeće godine. Potreban je kombajn sa vitlom ko­je podiže biljku i trese je, a ukoliko žanjete ručno, biljke se vezuju u snopove, pa se nakon dozrijvanja istresaju na prostirku. Očekivani prinos kreće se od 800 do 1.500 kg/ha sjemena.

Upotreba noćurka

Žuti noćurak može se koristiti u kulinarstvu, a listovi se u ovu svrhu beru u jesen. Koristi se u salatama ili sendvičima. Korijen podsjeća na rotkvicu, koristi se svjež, oljušten, prokuhan, a može se i kiseliti u turšiji. 

Ljekovita svojstva noćurka potiču od alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline.  Najviše se koristi ulje noćurka, koje se dobija hladnim cijeđenjem zrelih sjemenki. Ova biljka je prirodni lijek za ublažavanje kožnih tegoba, kod zacjeljivanja rana, astme, gripe i prehlade. Ojačava živce, štiti kardiovaskularni sistem i krvne puteve. Koristi se i za snižavanje kolesterola, kod hiperaktivnosti djece, anksioznosti, bolova u želucu. Grčki historičar i biolog Teofrast je još 300. godine prije nove ere, zaključio da korijen noćurka umanjuje želju za alkoholnim pićem

Izvor: Wikipedia, PSSS, Novosti, Agroplus, Mesečeva dijeta


Tagovi

Žuti noćurak Olivera Gavrilović Gajenje noćurka Upotreba noćurka Lekovita svojstva noćurka Ulje noćurka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.