Pretraga tekstova
Ako je bosiljak za pobrati, poberite ga i osušite, zamrznite, napravite pesto, ulje. Ili ga jednostavno presadite u veću saksiju pa na prozorsku dasku.
Bosiljak kojeg držite na balkonu ili zaštićenom mjestu u bašči lako ćete sačuvati za zimu. Ali napravite to što prije jer bi od magle i preniskih temperatura mogao uvenuti i potamniti.
Možete ga sačuvati u nekoliko oblika.
Poberite bosiljak skupa sa stapkom. Malo ga usitnite i raširite u tankom sloju na podlogu (tacnu, tepsiju) na koju ste stavili krpu ili papirnatu salvetu. Ostavite u hladovini na prozračnom mjestu. Okrećite ga nekoliko puta. Kada je potpuno suh, možete ga još usitniti ili u listićima spremiti u staklenu posudu.
Bosiljak možete nasjeckati i staviti u vrećicu ili plastičnu posudu pa u zamrzivač. Možete ga usitnjenog staviti u posude za led te tako zamrznuti. Kad vam treba, izvadite kockicu i ubacite u jelo.
Ovo je talijanski umak od bosiljka, bijelog luka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ako nemate pinjola, možete ih zamijeniti drugim orašastim plodovima ili sjemenkama suncokreta, bundeve i slično. Naravno, možete ubaciti i druge začinsko bilje.
Treba vam 3 do 4 šalice listića bosiljka, 3 čena bijelog luka, 100 g parmezana, 20 g pinjola, 1 do 1,5 dcl maslinovog ulja i kašičica soli.
Za pripremu možete koristiti mužar (avan) ili blender. Ako koristite mužar, prvo izgnječite bosiljak sa soli, pinjolima i bijelim lukom. Dodajte parmezan i dolijevajte ulje koliko je potrebno. Ako koristite blender, izmiksajte prvo bosiljak, sol, bijeli luk i pinjole, dodajte parmezan i maslinovo ulje dok se ne poveže.
Potreban vam je stručak bosiljka, 2 decilitira maslinovog ulja i malo soli.
Bosiljku otrgnite listove i stavite ga u zakipjelu vodu koju ste posolili. Neka kuha 2 minute. Pripremite posudu s hladnom vodom u koju ste stavili led te u nju ubacite vrele listove bosiljka. Neka u toj vodi stoji jednu minutu.
Izvadite ga, ocijedite i stavite u blender s uljem. Izmiksajte i prelijte u bocu. Držite u frižideru.
Ako ste odlučili imati svježi bosiljak tijekom cijele zime, presadite ga u veću posudu, sa novom zemljom. Možete koristiti kupovnu organsku zemlju pomiješanju sa zemljom sa krtičnjaka.
Bosiljak držite u prostoriji u kojoj nije prehladno i na prozoru gdje će biljka imati najmanje 5 sati sunčeve svjetlosti. Neka ne bude na propuhu Bosiljak ima plitak korijen pa ga je potrebno često zalijevati. Ne činite to hladnom vodom jer ćete ga tako šokirati. Neka voda bude sobne temperature. Jednom mjesečno ga možete pođubriti s malo organskog gnojiva.
Režite vrhove bosiljka, a on će puštati izbojke sa strane.
Foto: Maja Celing Celić
Tagovi
Sušeni bosiljak Bosiljak zimi Zamrznuti bosiljak Pesto od bosiljka Ulje od bosiljka Bosiljak u stanu
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija
Milan Tutić
prije 7 godina
Moja žena ga suši i dobro je i tako.