Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rika jelena
  • 17.09.2018. 20:00

Počeo najspektakularniji ljubavni ritual u prirodi - rika jelena

To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele da na određenoj teritoriji krenu za košutama.

Foto: Pixabay / lagunabluemolly
  • 1.331
  • 45
  • 0

Kraj leta i početak jeseni rezervisan je za jedan od najspektakularnijih ljubavnih rituala u prirodi - riku jelena. Na prelazu dva godišnja doba, priroda je regulisala da kada počne snižavanje temperature, jeleni i košute pod uticajem hormona ulaze u estrus (polni žar). Kada su mužjaci evropskog jelena u pitanju, rika je posledica borbe za ženku, a oglašavanjem se ukazuje na prisustvo na određenoj terotoriji, koju obeleževaju mokraćom i sekretima mirisnih žlezda. To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele da na određenoj teritoriji krenu za košutama.

Zato šumama, proplancima i livadama odjekuje karakterističan, prodoran zvuk "gorskog cara", kako ga neki nazivaju, a za mnoge lovce to je "najlepša lovačka simfonija". 

Upleteno rogovlje znači smrt 

Mužjaci, koji najveći deo godine provode u krdima, sezonu parenja dočekuju kao usamljenici. Više nema zajedništva, sada je svaki polno zreli jelen ljuti neprijatelj ostalima u borbi za naklonost ženki. Dominantni mužjaci oko sebe stvaraju "harem" iz koga ostala muška grla žele da ga istisnu. Poznato je da borbe jelena mogu da budu, ne samo duge i iscrpljujuće, već i sa smrtnim ishodom. To se obično dešava kada se rogovlje uplete, pa ni jedan od rivala ne može da se odvoji. Usled velike iscrpljenosti i nemogućnosti da jedinka uzima hranu i vodu, izmučen organizam ne može dugo da funkcioniše, pa jeleni ponekad glavom plate veliku navalu hormona.  

Oponašanje jelena: Rikanje lovaca pred 8.000 gledalaca

Rika počinje u nizijama

Rika obično ranije počinje u nizijskim lovištima, a takozvana "rikališta" se nalaze u depresijama, obraslim gustim rastinjem. Kada su brdsko-planinski tereni u pitanju, rikališta nisu u gustim šumskim kompoleksima, već na čistinama obraslim visokom travom i žbunastim biljem. 


Tagovi

Jelen Estrus Rika jelena Borbe jelena Lov na jelene


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u