Pretraga tekstova
Obuka za berače šumskog sjemena organizovana je u Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj pri Šumama Republike Srpske.
U Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj pri Šumama Republike Srpske, organizovana je obuka za berače šumskog sjemena. Obuka je organizovana u saradnji Direkcije Javnog preduzeća i Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj.
Obuka je, navode, sadržavala praktični i teoretski dio nakon koga su kandidati pristupili polaganju pismenog i praktičnog dijela obuke. Kandidati su tokom obuke upoznati sa morfološkim osobinama sjemena najzastupljenijh vrsta drveća, metodama sakupljanja šumskog sjemena, zakonskom regulativom, zaštitom na radu te pružanju prve pomoći u slučaju nezgoda. Urađeno je i uputstvo za berače šumskog sjemena koje sadrži sve informacije potrebne za uspješnu obuku.
Nakon završene obuke i polaganja kandidati su stekli pravo na uvjerenja za zanimanje berač šumskog sjemena.
Foto: sumerepublikesrpske.org
Tagovi
Šume RS Berač šumskog sjemena Obuka
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.