Pretraga tekstova
Kako bi sezona gljivarenja protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova "ulova".
Sezona gljivarenja je pred vratima. A kako bi ona protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova "ulova".
U Srednjoj Evropi postoji preko 3.000 različitih vrsta gljiva. One rastu u šumama i po poljima, ali i u gradskim parkovima. Neke od njih se smatraju delikatesama, ali mnoge nisu preporučljive za ljudsku konzumaciju. Iako je samo mali broj gljiva uistinu opasan tj. otrovan, svake godine diljem Evrope ipak dolazi do trovanja gljivama koja ponekad završe čak i smrću.
Kako nakon opuštajućeg boravka u prirodi i sakupljanja gljiva ne bi bilo negativnih iznenađenja, bečke Tržnice svake godine građanima nude besplatnu provjeru ubranih gljiva.
U filijali poduzeća u blizini poznate bečke tržnice Naschmarkt građani svakog ponedjeljka mogu u uredovno vrijeme svratiti bez najave i na provjeru donijeti ubrane gljive. Usluga provjere moguća je uz prethodnu telefonski najavu i ostalim radnim danima u ovoj, ali i ostalim filijalama poduzeća.
Protekle su godine, koja je zbog loših vremenskih uvjeta bila loša za gljivare, tijekom provjera uočene 33 otrovne gljive, čime je mnogim ljudima spašeno zdravlje, a možda i život.
Izvor i foto: Inozemni ured Grada Beča
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)