Pretraga tekstova
Božićno i novogodišnje drvo središnje je mjesto naših domova tijekom praznika i donosi radost tijekom cijele sezone. Ali što je s završetkom svečanosti? Nakon praznika ukrasi se skidaju,a drvo se najčešće baci. Međutim, neke se vrste stabala mogu zasaditi i na otvorenom.
Ako želite praznično drvo koje može dalje nastaviti živjeti u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvo jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.
Živo stablo treba biti tretirano s više pažnje nego uobičajno sječeno stablo, jer ono treba preživjeti kad se ponovno zasadi. Najbitnije je da drvo dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovu propast jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu s drvetom držite što je moguće hladnijom, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa.
Prije nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena. Prekrijte ju nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.
Drvo nakon praznika prvo staviti u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan s temperaturom iznad nule. Drvo posadite u rupu pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korijenska kugla i deblo ne smiju se zakopati dublje u zemlju nego što su bili u loncu. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte ju i lagano utabajte nogama.
Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu tla oko njega. Nakon što ste posadili bor, on zasigurno neće promijeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kojem bor stagnira. Jednu do dvije godine na boru neće izrasti nove grane i iglice što je normalno i oko toga se ne treba zabrinjavati.
Najljepše i najzelenije rješenje je za blagdane kupiti pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću, nego produljuje njegov životni vijek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbjegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.
Tagovi
Božićno drvo Novogodišnje drvo Sadnja Jela Smreka Bor Kako
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano