Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubar
  • 16.09.2018. 18:00

Gubar preti listopadnom drveću - kako ih zaštititi?

Kod jakog napada, njegove gusenice mogu da izazovu golobrst i posledično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja.

Foto: Bigstockphoto/Eugene Put
  • 776
  • 17
  • 0

Gubar je značajna šumska štetočina, koja se pojavljuje najčešće na hrastovima, ali i na drugim vrstama listopadnog drveća, poput bukve, graba, leske, bresta i pitomog kestena. Njegovo jajno leglo podseća na gubu, pa je zato narodni naziv gubar.

To  je leptir, čija ženka ima bela krila, a mužjak nešto tamnija, sivo - braon. Tokom proleća, kada stabla prolistaju, gusenice gubara krenu u krošnje i započinju sa ishranom,  te ih je moguće videti u grupama. One nisu izbirljive i mogu se hraniti lišćem velikog broja različitih biljaka, pa ih možemo pronaći i na zasadima jabuka i šljiva. Ako ih nema u tolikom broju da uzrokuju golobrst, njihova ishrana ipak može znatno da oslabi stablo, koje će nakon toga biti pogodna meta sekundarnim štetočinama.

Kod jakog napada, gusenice mogu da izazovu golobrst i posledično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja. Iz tog razloga vrši se redovno motrenje pojave te štetočine, odnosno njegovih jajnih legala, koja se pojavljuju na kori stabala tokom jeseni i zime (najčešće u periodu od oktobra do decembra).

Ako otkrijete pojavu tih legala na kori, savetuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Štetočina može da se suzbije i hemijski, ali samo u slučajevima gradacije i na lokalitetima koji su u žarištu napada. Suzbijanje se vrši aviotretiranjem, ukoliko se prethodnom laboratorijskom analizom utvrdi mogućnost golobrsta.

Autor: dipl.ing.šum. Maja Pleše


Tagovi

Gubar Šumska štetočina Hrast Leptir Listopadno drveće

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u