Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume i energija
  • 21.03.2017. 09:00

Danas je Svjetski dan šuma - Hrvatska ih čuva

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma započelo je 1971. godine kada je na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dani proljeća slavi kao Svjetski dan šuma.

Foto: MemoryCatcher / Pixabay
  • 3.732
  • 462
  • 0

Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka još od 1971. godine. Tada je na 23. sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije izabran datum kojim će se na taj način doprinijeti povećanju svijesti i o značaju koji šuma ima za čovjeka, kao i o njenoj ulozi.

Ideju je podržala i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) smatrajući kako će ta manifestacija doprinijeti povećanju svijesti o važnosti i očuvanju šuma. Tako se više od četrdesetak godina diljem svijeta 21. ožujka slave šume i njihov doprinos cjelokupnoj ljudskoj zajednici.

Šume su zelene tvornice i trebamo ih čuvati

"Šume se često od milja nazivaju zelenim tvornicama jer uz drvnu građu, proizvode i čisti zrak, čisto tlo i čiste vode. Uz to, daju nam obnovljiv izvor energije, drvo, pružajući svim živim bićima toplinu i zaštitu. Dom su mnogim živim bićima kojima uz sve navedeno daju i hranu, stoga ne smijemo zaboraviti da ih trebamo uvijek čuvati", poručuju iz Hrvatskih šuma.

Ovogodišnja tema nosi naziv "Šume i energija". Organizacije zemalja diljem svijeta će ukazati na značaj šuma kao energetskog resursa te na potrebu da se postojeće šume zaštite i očuvaju, kao i na neophodnost povećanja površina pod šumama.

Djeca sade prve sadnice drveća

Hrvatske šume d.o.o. koje gospodare i upravljaju šumama brinu se kako bi se što bolje očuvalo to najveće državno blago. U sklopu Svjetskog dana zaštite šuma pokrenuli su tako niz akcija kako bi podigli svijest o važnosti šuma osobito među mlađim naraštajima. Tako će se diljem Hrvatske održati niz predavanja i posjeta vrtićima i školama. Isto tako će se omogućiti posjet pojedinim šumarijama gdje će djeca moći posaditi svoje prve sadnice drveća.

Hrvatske šume 95% prirodne

Važno je da se drvni resursi koriste u mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak, i baš zbog toga u Hrvatskoj se godišnje siječe manje drva nego što prirasta. Na taj se način kontinuirano održava prirodna ravnoteža. Osim toga, svaka površina koja se prenamijeni u infrastrukturne i razvojne objekte zamijeni se novopošumljenom površinom, tako da se površina pod šumama u Hrvatskoj ne smanjuje.

Šume i šumsko zemljište u Hrvatskoj prostiru se 47% kopnene površine. Od toga je 78% u vlasništvu RH, a 22% u vlasništvu privatnih šumoposjednika. Glavna odlika naših šuma je da su 95% prirodne, za razliku od mnogih europskih koje su pretvorene u planataže i monokulture.

Stara kineska izreka kaže: "Najbolje vrijeme da posadiš stablo bilo je prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme - je sad!".

Foto: MemoryCatcher / Pixabay


Tagovi

Šume Hrvatske šume Energija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]