Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan šuma
  • 21.03.2018. 08:00

Banat najmanje pošumljen u Srbiji

Povodom Svetskog dana šuma važno je istaći problem pošumljenosti, koji je najveći u Banatu, a posebno u Kikindi.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 453
  • 79
  • 0

Danas se obeležava Svetski dan šuma. Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom - od ukupne površine teritorije, 29,1% nalazi se pod šumom - u Vojvodini 7,1%, a u središnjoj Srbiji 37,6%.  Šumovitost je, u odnosu na globalni aspekt, bliska svetskoj, koja iznosi 30%, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46%, stoji na sajtu Srbijašume

Najmanje pošumljen Banat, a u njemu Kikinda

Najveći problem je u Banatu, a posebno u Kikindi, jer je ovde pošumljeno nešto više od jednog procenta teritorije. Da bi se pošumljenost povećala za samo jedan procenat, potrebno je oko 10 godina. Lokalna samouprava je u prethodne tri godine zasadila više od 40.000 sadnica na području grada i u selima, javlja RTV. Iako pošumljavanje daje rezultate, to nije dovoljno, jer pojedinci redovno seku zasađene sadnice.

"Obrazovanje je najbolji način da se zavoli priroda. Od malih nogu bi trebalo voditi decu u prirodu i što češće im ukazivati na probleme. Kultura dolazi iz porodice i kada dete shvati koliko je važna uloga životne sredine u njegovom životu, tada će preuzeti društvenu odgovornost'', rekao je Dušan Radin iz Odreda izviđača 'Proka Sredojev.

Šume daju ravnotežu životu na Zemlji

Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela je 1971. godine odluku da se 21. mart proslavlja kao Svetski dan šuma. Šume pokrivaju nešto više od 30 % ukupnih kopnenih površina Zemlje, prostiru se na oko četiri milijarde hektara. Prema procenama stručnjaka,  godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Važno ih je zaštititi, jer su neophodne za prirodnu ravnotežu života na Zemlji. Srbija je potpisala rezolucije donete na Četrvtoj ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma Evrope u Beču (2003. godine), na kojoj su usvojeni Sveevropski kriterijumi i indikatori održivog gazdovanja šumama, navodi se na sajtu Privredne komore Beograda.


Tagovi

Banat Kikinda Šuma Pošumljenost Dušan Radin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao