Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vitamin E
  • 22.12.2025. 09:00

Zovu ga "vitamin plodnosti", ali njegova uloga ide mnogo dalje

Kakva je veza vitamina E s mastitisom, plodnošću, imunitetom i kvalitetom mlijeka i mesa? Odgovore smo potražili kod Pere Gnjidića, specijaliste za govedarstvo-proizvodnju mlijeka u kompaniji "Sano".

Zovu ga "vitamin plodnosti", ali njegova uloga ide mnogo dalje
Foto: AK grafika*
88
0
0

Iako u hranidbi goveda često ostaje u sjeni minerala, energije i proteina, vitamin E je jedan od najvažnijih nutrijenata u proizvodnji mlijeka i mesa. Kod visoko proizvodnih mliječnih krava, potrebe za njim posebno rastu u razdoblju intenzivnog metabolizma i povećanog oksidativnog stresa. Ne treba zanemariti niti njegovu povezanost s mastitisom, plodnošću, imunitetom i kvalitetom mlijeka i mesa.

"U preživara, posebno visoko proizvodnih mliječnih krava, potrebe za vitaminom E sve su veće zbog metaboličkih zahtjeva povezanih s visokom proizvodnjom i okolišnih faktora", napominje Pero Gnjidić, specijalista za govedarstvo-proizvodnju mlijeka u kompaniji "Sano".

Među njegovim biološkim funkcijama najvažnije su: neutralizacija slobodnih radikala, jačanje imunološkog odgovora, zaštita mišićnog tkiva, podrška reproduktivnom sistemu i poboljšanje stabilnosti i kvalitete mlijeka i mesa.

Uloga u organizmu goveda i proizvodnji

Vitamin E (tokoferol), pojašnjava, djeluje kao glavni antioksidans u zaštiti staničnih membrana, štiteći stanice od oksidativnog stresa, sprječavajući oštećenje tkiva i doprinoseći stabilnom funkcioniranju brojnih organskih sistema. Kod mliječnih krava, visoke proizvodnje i intenzivnog metabolizma, posebno u razdoblju oko telenja, adekvatno snabdijevanje ovim vitaminom direktno je povezano sa zdravljem vimena, uspjehom reprodukcije i imunitetom.

Dakle, razdoblje oko telenja najkritičnije je za pojavu metaboličkih i infektivnih bolesti, dok je smanjenje rizika od pojave mastitisa jedna od najpoznatijih veza vitamina E s proizvodnjom mlijeka. On podupire funkciju leukocita i njihovu sposobnost borbe protiv bakterijskih infekcija u mliječnoj žlijezdi.

Mimpro NU 500
Mipro NU 500 sadrži vitamine i minerale uključujući antioksidanse (Foto: Pero Gnjidić)

"Brojna istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom E i selenom smanjuje učestalost kliničkog i subkliničkog mastitisa, skraćuje trajanje upala te poboljšava kvalitetu mlijeka, odnosno utječe na niži broj somatskih stanica", navodi naš sagovornik, dodavši da se viša proizvodnja i njena bolja stabilnost također mogu pripisati ovoj vezi, jer dovoljan nivo vitamina E pospješuje zdravlje vimena i rezultira stabilnijom laktacijom.

Također, s razlogom ga nazivaju "vitamin plodnosti", jer je reprodukcija krava snažno povezana s oksidativnim stresom, posebno nakon telenja. Njegov nedostatak može dovesti do: zaostajanja posteljice, upala maternice = metritisa i endometritisa, slabijeg tonusa maternice, slabije izraženosti estrusa te dužeg servis perioda.

"Vitamin E smanjuje upalne procese i podržava normalne kontrakcije maternice, što je ključno za pravovremeno izbacivanje posteljice i brži razvoj fiziološke reproduktivne funkcije", napominje Gnjidić.

Imunitet kod mladih i odraslih životinja

Telad se rađa s ograničenim zalihama vitamina E. Kako je kolostralna apsorpcija ključna, njegov nedostatak, kao i selena, u krave rezultira slabijom kvalitetom kolostruma te smanjenim imunitetom teleta. Posljedice uključuju slabiji refleks sisanja, povećanu sklonost proljevima i respiratornim infekcijama, slabiji rast i povećanu smrtnost teladi.

Kod odraslih goveda je, prema riječima ovog stručnjaka, važan za jak imunosni odgovor, oporavak od infekcija i otpornost na stresne uvjete (transport, promjena hrane, toplotni stres).

Tov bikova
Značajna je uloga vitamina E i kod tova junadi (Foto: Sano)

U tovnom govedarstvu, adekvatno snabdijevanje životinja vitaminom E doprinosi poboljšanju stabilnosti boje mesa, manjem oksidativnom kvarenju, dužem roku trajanja te boljem ukupnom senzornom dojmu.

"Vitamin E usporava proces oksidacije mioglobina, čime meso duže zadržava svjež izgled", dodaje Gnjidić.

Faktori potrošnje

Treba napomenuti i da se preživari razlikuju od monogastričnih životinja po tome što burag razgrađuje dio vitamina E, što znači da je stvarni unos manji od onog u obroku, pa su potrebne veće količine.

I kvalitet voluminozne hrane direktno utječe na nivo sadržaja ovog mikro nutrijenta, kojeg silaže sadrže manje od svježe biljke koja se silira, a i duže skladištenje smanjuje njegovu količinu u hrani. Stručnjak pojašnjava da u praksi, najveći gubici nastaju u loše konzerviranoj silaži, gdje dolazi do razgradnje tokoferola.

Hrana siromašna vitaminom E ili s dosta tvari koje povećavaju potrebe: Stare ili loše skladištene silaže, suha hrana s visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina, obroci s puno oksidiranih masti, obroci s puno škroba.

Određene situacije u govedarstvu povećavaju potrebu za ovim vitaminom. Primjer je visoka mliječnost - što krava ima veću proizvodnju, to je veći oksidativni stres i potreba za antioksidansima. Razdoblje oko telenja (3 sedmice prije i poslije) je najkritičnije jer imunološki sistem slabi, a organizam troši velike količine vitamina.

"Ne treba zaboraviti ni toplotni stres jer visoke temperature povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Također, njegovu potrošnju povećavaju bolesti i infekcije jer tijelo troši vitamin E tokom imunološke reakcije", navodi specijalista za govedarstvo, dodajući da potrebe variraju ovisno o obroku, kondiciji i proizvodnji.

Opće preporuke su:

Goveda

Preporučene količine

Visoko steone krave (3 sedmice prije telenja)

2.000 – 4.000 mg/dan

Krave u laktaciji

600 – 2.000 mg/dan, uz adekvatno dodavanje selena

Telad

150 – 300 mg/kg ST

Tovna junad

400 – 800 mg/dan, u završnoj fazi tova do 2000 mg/dan

Najjači učinak

Kako pojašnjava naš sagovornik, vitamin E najjači učinak pokazuje u kombinaciji sa selenom, jer zajedno čine najvažniji antioksidativni sistem u tijelu goveda: tokoferol štiti stanične membrane, dok selen kroz enzim glutation-peroksidazu uklanja perokside nastale oksidacijom. Zbog toga se nedostatak jednog nutrijenta često manifestira slično kao nedostatak drugog.

"U nekim situacijama, čak i uz adekvatnu suplementaciju, smanjena apsorpcija selena, na primjer, zbog visokog udjela sumpora u vodi ili hrani, može povećati potrebe za vitaminom E", napominje.

SanBull
SanBull, proteinski koncentrat za tov junadi, sadrži vitamin E i selen koji podržavaju otpornost i optimalnu strukturu mesa

Dodavanje putem hrane

Sve njegove prethodno navedene uloge čine ga nezamjenjivim dijelom moderne hranidbe. Kako ga goveda ne mogu sami sintetizirati, redovno dodavanje je nužno. U praksi je najčešće i najjednostavnije, a ujedno je i efikasno, dodavanje putem hrane: "Bilo kao sastavni dio složenih mineralno-vitaminskih dodataka koji uz E vitamin sadrže cijeli niz potrebnih minerala i vitamina i daju se govedima umiješani u TMR obroke, kompletne ili dopunske krmne smjese ili kod pašnog držanja u obliku čvrstih lizalica za dodatno snabdijevanje mineralima i vitaminima na pašnjaku", zaključuje Gnjidić.

Dakle, nije riječ o samo još jednoj stavci u obroku, važan je za zdravlje i stabilnu proizvodnju, posebno u vrijeme telenja, ranoj laktaciji i u stresnim periodima, kada su krave osjetljivije na bolesti i reproduktivne probleme. Drugim riječima, ne možemo ga smatrati troškom, već preventivnom mjerom koja održava zdravije životinje, što znači i manje veterinarskih intervencija te bolju ekonomiku farme.

*Naslovna fotografija: Sano/Karolina Rastija


Tagovi

Vitamin E Hranidba goveda Pero Gnjidić Sano Vitamin plodnosti Mastitis


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sano - Savremena ishrana životinja d.o.o.

Ul. XVl krajiške motorizovane brigade br. 50, Maglajani, 78250 Laktaši, Bosna i Hercegovina
tel: +387 51 582 050, fax: +387 51 580 293, e-mail: sano@sanobih.com web: https://www.sano.ba/