Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 08.12.2019. 07:30

Značaj zobi u hranidbi domaćih životinja

Iako zob obično vezujemo uz konje, smatra se da u hranidbi bikova povoljno djeluje na spermatogenezu. Količina zobi u smjesama za telad je do 15%, a za tov junadi od 35%. No zob se može davati i ovcama, svinjama, peradi.

Foto: Depositphotos/dar19.30
  • 2.253
  • 138
  • 0

Postoje ozime i jare forme zobi kao i dva varijeteta: metličast i zastavičar. Od ukupne proizvodnje ove žitarice, oko 60 - 80% utroši se za hranidbu životinja, a manji dio namijenjen je za prehranu ljudi.

Glavni nedostatak kultivirane vrste zobi je njegovo otežano ljuštenje jer je zrno pokriverno vanjskom tvrdom pljevicom, kao i unutrašnjom, koja je na donjem kraju srasla sa zrnom. Zbog velikog sadržaja vlakana koja potječu prije svega od ljuske, sadrži najmanje energije od svih žitarica, koje se uzgajaju na područjima s umjerenom klimom.

Preporuka je oljuštiti zrno

Zbog toga je za hranidbu nepreživača najbolje ljuštiti zob. Međutim, postoji i forma čije je zrno golo i pri vršidbi ispada iz pljevice, slično zrnu pšenice ili raži. Sadrži oko 12% sirovih proteina, a sirove celuloze oko 11%. U nekim tvornicama vrši se ljuštenje zobi, poslije čega se dobije zrno s 14% i više sirovih proteina i samo 2% sirove celuloze.

Za razliku od drugih žitarica, zrno zobi sadrži glukane koji usporavaju usvajanje proteina i ugljikohidrata iz probavnih organa, što je nepoželjno, posebice kod mlađih životinja u intenzivnom tovu. Međutim, te iste tvari poželjne su u ljudskoj prehrani jer snižavaju razinu kolestelora i glukoze u krvi. Količina masti u zrnu zobi je 5%, a one su u značajnom postotku izgrađene od nezasićenih masnih kiselina, što povoljno utječe na sastav mliječne masti i omogućava dobivanje mekšeg maslaca koji je tehnološki nepovoljniji za upotrebu.

Zob se najviše upotrebljava u hranidbi konja, kako zbog okusa tako i zbog dijetetičkog djelovanja na probavu. Konji hranjeni zobi rijetko obolijevaju od kolika i takozvane praznične bolesti. Odraslim grlima daje se u zrnu, a ždrjebadi i starijim konjima prekrupljen. U obrocima za konje koji teško rade, 50% zobi trebalo bi zamijeniti kukuruzom zbog veće koncentracije energije.

Zob se preporučuje u hranidbi rasplodnog podolskog goveda i bikova za rasplod. Smatra se da u hranidbi bikova povoljno djeluje na spermatogenezu. Količina zobi u smjesama za telad je do 15%, a za tov junadi od 35%.

Može se davati i rasplodnim ovcama do 15% u smjesi, janjadi do 10% i grlima u početku tova, s tim što s odmicanjem tova treba smanjiti njegov udio u obroku.

Običan unos najčešće se ne preporučuje za hranidbu peradi zbog toga što uzrukuje probleme u probavi hrane. Međutim, pokazalo se da uključivanje zobi u obroke za tovne piliće u količini od 10 -15% doprinosi bržem oporavljanju i smanjenju pojave kljucanja perja i smanjenje kanibalizma.

Od zobi je slanina lošije kvalitete

U normalnim situacijama preporučuje se dva posto zobi u smjesama za tovne piliće stare do 21 dan, odnosno 4% za kategoriju pilića od 21 do 42 dana dok se za rasplodni podmladak starosti do šest tjedana preporučuje 12%, a za starosnu kategoriju 7 - 20 tjedana do 16%. Komercijalne nesilice trebaju dobiti do 12% zobi u obroku, a nesilica jaja za rasplod do 16%.

Može se davati i suprasnim krmačama do 25% u obroku, krmačama u laktaciji do 15%, prasadi na sisi do 6%, a prasadi po zalučenju do 10%, grlima u tovu i rasplodu do 15%. Međutim, treba znati da zob dovodi do stvaranja mekše masti u odnosu na ječam i kukuruz, zbog čega se dobiva slanina lošije kvalitete.

Autor: dipl. inž. stočarstva, Dragan Jakovljević, Savjetodavna RS


Tagovi

Zrno zobi Prehrana ljudi Hranidba konja Intenzivan tov Tovni pilići Komercijalne nesilice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰