Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 27.02.2018. 07:00

Zašto treba sitniti stočnu hranu?

Zrnastu stočnu hranu treba sitniti da bi je životinje što lakše svarile i tako iskoristile hranjive tvari iz unutrašnjosti zrna. Stručnjaci naglašavaju da se to naročito preporučuje u tovu svinja.

Zašto treba sitniti stočnu hranu?
  • 1.837
  • 131
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Bilal Tajić, zrnastu stočnu hranu treba sitniti da bi je stoka što bolje iskoristila. Prema njegovim riječima, to je preporučljivo, jer sokovi kanala, koji vare hranu, ne mogu probiti tvrdu ljušturu na čitavom zrnu, pa zbog toga unutrašnjost zrna često ostaje neiskorištena. Zato nerijetko možemo vidjeti da pojedina grla izbacuju u balezi cijela, odnosno nesvarena zrna žitarica.

 

Sitnjenje zrnaste hrane obavezno u ishrani svinja

 

Tajić napominje da je sitnjenje zrnevlja obavezno u ishrani svinja, jer one halapljivo jedu i zubima neznatno ili gotovo nikako ne usitnjavaju hranu. Zato stočari ovim životinjama moraju davati usitnjeno zrno, to jest prekrupu. Kada je riječ o govedima i ovcama, sitnjenje zrnevlja može biti nešto grublje, jer te domaće životinje hranu preživaju.

 

Živini zrnastu hranu ne treba sitniti

 

Ostaloj stoci, a naročito živini, zrnevlje ne treba sitniti, već im se, naprotiv, daje cijelo zrno. Izuzetak su kukuruz, ječam, raž i sjemenke leptirastog bilja. Ta zrnevlja su vanredno tvrda, pa premda u želucu nabubre, potrebno ih je predhodno "ujarmiti" i tek onda davati stoci.

 

Foto: clay53012/Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočna hrana Žitarice Bilal Tajić Zrnasta hrana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.