Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usevi
  • 08.01.2023. 18:00

Zabraniće GMO u stočnoj hrani: Živinarstvo u Poljskoj pred kolapsom?

Nagli prekid upotrebe stočne hrane koja sadrži GMO će dovesti do višestrukih problema.

Foto: Depositphoto/FrameAngel
  • 111
  • 14
  • 0

Poljske živinarske kompanije su protiv zabrane korišćenja GMO u hrani za životinje. Pozvali su tamošnju vladu da odustane od planova zabrane, najavljenu s 1. januara 2024. godine. Upozorili su na ogromne gubitke koje bi takva odluka mogla prouzrokovati, izveštava "All about feed". 

Poljska Vlada je 2. novembra 2022. godine usvojila niz amandmana na Zakon o hrani za životinje prema kojima bi proizvodnja, marketing i upotreba one koja sadrži genetski modifikovane organizme trebalo da budu zabranjeni bez ikakvog prelaznog perioda.

Nije bilo konsultacija

Deset poljoprivrednih organizacija je potpisalo pismo u kome navode da je odluka bila veliko iznenađenje, jer je prvobitno izmenama dozvoljeno korištenje GMO u hrani za životinje do 2027. godine. Nisu održane nikakve konsultacije. Potpisnici su naveli da će nagli prekid njene upotrebe dovesti do niza problema kao što su povećanje troškova, dostupnost stočne hrane zbog nedostatka zamene za GMO sojinu sačmu, posebno u tako kratkom vremenskom periodu. Proizvodnja proteina u Poljskoj je nedovoljna i nije moguće pronaći adekvatnu zamenu.

Proizvodnja pred kolapsom

Predviđa se da će doći do kolapsa u živinarskom sektoru najvećeg evropskog izvoznika mesa brojlera. Pored posledica pandemije COVID-19 i skoka cene energije ova grana poljoprivrede bori se s rastućom konkurencijom uvoza živine iz Ukrajine. U pismu je navedeno da je 50 odsto mesa brojlera namenjeno izvozu, a da hrana čini 70 odsto troškova proizvodnje.

Ni jedna zemlja u Evropskoj uniji nije zabranila upotrebu GMO-a u proizvodnji stočne hrane.


Tagovi

Poljska GMO hrana Stočna hrana Zabrana GMO Hrana za brojlere


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.