Potrebni u izuzetno malim količinama, merljivi u miligramima, organizmu su potrebni vitamini za obavljanje brojnih važnih fizioloških funkcija. Direktno utiču na normalno funkcionisanje procesa probave, opšte zdravstveno stanje i kondiciju, rast i reproduktivne sposobnosti grla.
Često se u ishrani goveda, posebno kod visokomlečnih krava pored osnovnih potreba za proteinskim i energetskim krmivima, mastima i mikroelementima zanemaruju vrlo bitna organska jedinjenja - vitamini. Potrebni u izuzetno malim količinama, merljivi u miligramima, organizmu su potrebni za obavljanje brojnih važnih fizioloških funkcija.
Direktno utiču na normalno funkcionisanje procesa probave, opšte zdravstveno stanje i kondiciju, rast i reproduktivne sposobnosti grla. Pravilnom ishranom i odabirom krmiva potrebe za vitaminima se mogu nadomestiti, zato je ishrana glavni regulator viška ili manjka vitamina kod goveda u visokoproduktivnom uzgoju.
Određene vitamine goveda mogu da sintetizuju (da sama proizvedu) u buragu zahvaljujući aktivnosti mikroflore - vitamini rastvorljivi u vodi B kompleksa, vitamin C i vitamin K rastvorljiv u mastima. Međutim, druge vitamine goveda unose u organizam putem hrane, a to su vitamin A, D i E, jer nisu u mogućnosti da ih proizvedu.
Svaki od vitamina ima specifičnu i vrlo bitno nezamenljivu ulogu, pa nedostatak jednog vitamina ne može da nadomesti postojanje nekog drugog vitamina.
Vitamin A neophodan je kod mladih grla za rast i razvoj, te normalno funkcionisanje vida. Vitamin K je značajan za koagulaciju krvi, vitamini iz reda B kompleksa za regulaciju probave, vitamin D direktno deluje na razvoj, jer povećava apsorciju kalcijuma neophodnog za razvoj skeleta. Vitamin E se smatra biološkim antioksidansom u organizmu, bitan je za reprodukciju i vrlo je značajan, jer ga goveda unose jedino putem hrane.
Iako se ne smatraju hranivima, vitamini i minerali su nezamenjivi deo obroka goveda. Potrebni su organizmu u vrlo malim količinama i naročito su deficitarni u zimskom periodu bez sveže voluminozne krme. Kao što svaki vitamin ima posebnu ulogu, tako su i izvori vitamina različiti, zato je vrlo bitno i zahtevno pravilno izbalansirati obrok.
Udeo određenih vitamina u krmivima je promenljiv i stalno varira, na šta utiče kvalitet krmiva, vrsta i način obrade, a posebno termička vrsta obrade. Međutim danas stočarima taj posao uveliko olakšavaju već unapred preračunate količine vitaminskih smesa koje se dodaju u ishranu. Vrlo bitno je pratiti tabelarne proračune, doze i način upotrebe u odnosu na starost goveda i tip proizvodnje.
Potrebe za vitaminima mladih goveda u razvoju i onih već u punoj proizvodnji ili u završetku proizvodnje nisu iste.
U nesavesnom korišćenju vitaminskih smesa može doći do prekomerne upotrebe vitamina, što može da izazove određena oboljenja goveda, što se najčešće manifestuje gubljenjem apetita, a nedostatak ili avitaminoza do poremećenih fizioloških funkcija.
Povezana stočna vrsta
Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]
Tagovi
Autor