Pretraga tekstova
Iza nas je loša godina za svinjogojce i prerađivače mesa. Velikih će zaliha EU svinjetine biti i u 2022.
Cijene svinja u Evropi su nepromijenjene poslednje dvije sedmice, a 2021. godina se pokazala veoma lošom kada je u pitanju ova grana stočarstva. I dok s jedne strane imamo nisku cijenu tovljenika i prasadi, s druge se strane odgajivači suočavaju s visokim cijenama stočne hrane.
Proizvodnja svinjskog mesa u EU je porasla sa 120 posto u 2014. do 135 posto u 2021. godini, navodi poljski Farmer, a to znači da se zbog prevelike proizvodnje velika količina mesa mora prodavati van granica država članica.
Najveći uvoznici su azijske zemlje, među kojima Kina prednjači. Ta je zemlja povećala količine evropske svinjetine od 35,6 posto u 2017. do 61,6 posto u 2020., iako je u jesen prošle godine došlo do obustave uvoza mesa iz Njemačke, a zbog afričke svinjske kuge.
No, ta je bolest zahvatila i Kinu, zbog čega je došlo do smanjenja populacije ovih životinja. Tamošnje se tržište polako oporavlja i sada dolazi do smanjenja potražnje za uvoznom svinjetinom.
U Njemačkoj je zbog pandemije Covid-19 i afričke svinjske kuge smanjena potražnja i ponuda mesa i prerađevina. Broj svinja je ondje trenutno u padu što je omogućilo drugim zemljama da povećaju izvoz. Međutim, i pored praznika, potražnja i cijena su ostale nepromijenjene. U toj zemlji kilogram ovog mesa košta 1,23 evra.
Na tržištu Danske, kao velikog proizvođača i izvoznika, također nema izmjena poslednjih mjesec dana.
Proizvodnja planirana za praznike je završena i postoji zabrinutost proizvođača i prerađivača u pogledu zahtjeva tržišta u 2022. godini. EU trenutno ima velike količine ove vrste mesa na zalihama, a zabilježena je i velika ponuda tovljenika pripremljenih za klanje tokom praznika.
Pritisak velike ponude živih svinja će se smanjiti tek krajem januara i zbog toga se ne očekuje raniji rast cijena.
Evropski svinjogojci i prerađivači se nadaju da će višak apsorbirati kinesko tržište, ali je to još uvijek neizvjesno.
Tagovi
Svinje Svinjetina Svinjsko meso Ponuda Potražnja Cijena Zalihe
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)