Pretraga tekstova
Sasvim sigurno ćemo znatnije podržavati proizvodnju mlijeka po jedinici, po litru, jer trenutno je podrška jednaka proizvodnji kravljeg mlijeka - to je 25 feninga za litar, izjavio je ministar Boris Pašalić.
Podrška proizvodnji kozjeg mlijeka u Republici Srpskoj bit će veća nego do sada, izjavio je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić prilikom posjete farme koza "Nana Kaas" u Jelićki kod Prijedora, piše RTRS.
"Sasvim sigurno ćemo znatnije podržavati proizvodnju mlijeka po jedinici, po litru, jer trenutno je podrška jednaka proizvodnji kravljeg mlijeka - to je 25 feninga za litar, a znamo da je ova proizvodnja malo drugačija i da se mnogo manje proizvodi u odnosu na govedarstvo", kaže Pašalić navevši da je Vlada Srpske ovu farmu podržala u nabavci sistema za mužu i da će nastaviti podržavati ovakve projekte, te dati poseban dorpinos razvoju kozarstva kao grane stočarstva.
"Ovo je zaista dobar primjer i pokazuje da u vrijeme kada mnogo naših ljudi odlazi u inostranstvo, ovdje se ljudi vraćaju i mogu da ostvare pristojan prihod u poslu kojim se bave", rekao je Pašalić.
Farma Nana Kaas osnovana je 2013. godine. Prve dvije godine su građeni objekti, a osnivači su u Belgiji učili o kozarstvu i proizvodima od kozjeg mlijeka. Prve su koze uvezli 2015. godine, a sada reprodukcijom pune kapacitete.
"Maksimalan broj je 300, a trenutno imamo 124 grla. Nadamo se da ćemo popuniti kapacitet za dvije godine", rekao je predstavnik farme koza "Nana Kaas" Dario Lemić.
Otkriva kako je u muži 80 koza, a dnevna proizvodnja je 150 litara mlijeka. Naime, dolazi zima i bliži se zasušenje. Sa ovim brojem grla maksimalno dnevno mogu proizvesti 250 litara.
Sve mlijeko ide u proizvodnju sireva, a proizvode i jogurt i sladoled za kojeg se nadaju da će iduće godine biti na tržištu. Za sada nemaju problema sa plasmanom te grade strategiju za budućnost kada se dostigne pun kapacitet. Imaju dozvolu za izvoz u Srbiju, a u planu je i izvoz u EU. Njihovi su proizvodi najviše zastupljeni po restoranima i hotelima.
Tagovi
Kozje mlijeko Premija Cijena Nana Kaas Dario Lemić Kozji sir
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano