Pretraga tekstova
Kakva je budućnost stočarskog sektora prema izvješću o izgledima poljoprivrednih tržišta EU za 2017.-2030.?
Evropski stočarski sektor trebao bi imati koristi od rasta broja svjetskog stanovništva kao i rasta prihoda, što zajedno pridonosi većem izvozu EU. Međutim, rast neće biti koristan za svaki sektor tržišta. Istovremeno dok se očekuje porast potrošnje sira i prerađenih mliječnih proizvoda, očekuje se smanjenje potražnje za svježim mlijekom.
Naime, to su predviđanja predstavljena u izvješću o izgledima poljoprivrednih tržišta EU za 2017.-2030.
Očekuje se da će do 2030. godine svjetska proizvodnja mlijeka doseći više od 1 milijarde tona. Evropska unija, pak, očekuje da će opskrbljivati blizu 30% globalnog porasta uvozne potražnje. Količina EU svježih mliječnih proizvoda u neto trgovini (razlika između izvoza i uvoza) predviđa se da će dostići nešto više od 1,08 miliona tona 2030., u usporedbi s 1,05 miliona u 2017. godini.
Tablica. Svjetski uvoz mliječnih proizvoda
Foto: Pixabay/AnnieSpratt
Izvori
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.