Mlijeko naše autohtone pasmine sadrži značajan udio polinezasićenih masnih kiselina i druge biološki aktivne tvari koje doprinose zaštiti organizma od razvoja raka.
Sve veći broj istraživanja potvrđuje da prehrana ima značajnu ulogu u prevenciji malignih oboljenja. Među namirnicama koje privlače pažnju stručnjaka je i mlijeko buše. Naime, mlijeko ove skromne, ali genetski dragocjene autohtone pasmine goveda, sadrži značajan udio polinezasićenih masnih kiselina i druge biološki aktivne tvari koje doprinose zaštiti organizma od razvoja raka.
Navedeno je u ovo radu "Nutritivni i antikancerogeni potencijal mlijeka buše: Perspektive funkcionalne prehrane i uzgoja autohtone pasmine", iza kojeg stoji grupa autora – Vesna Ganter, Sabahudin Tahmaz, Emir Sjedović, Krešimir Kuterovac i Maja Gregić, a koji je predstavljen na 1. Međunarodnom simpoziju o stanju i zaštiti autohtonih pasmina, koji je organizirao Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.
Istraživanja su pokazala da mlijeko buše sadrži značajne količine esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina, uključujući linolnu kiselinu (LA), arahidonsku kiselinu (AA), eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), koje su povezane s potencijalnim antikancerogenim i protuupalnim učincima. Sadržaj CLA i a-linolenske kiseline (ALA) također doprinosi zdravstvenim benefitima, uključujući inhibiciju rasta stanica i poticanje apoptoze.
Ukupni sastav masnih kiselina pokazuje da mlijeko buše sadrži veći udio mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (MUFA i PUFA), uključujući n-3 i n-6 PUFA, dok je udio zasićenih masnih kiselina (SFA) niži. Takav sastav mlijeka ukazuje na njegov nutritivni kvalitet, što ima važnu ulogu u funkcionalnoj prehrani i preventivnom djelovanju protiv razvoja malignih bolesti.
"U cjelini, mlijeko buše odlikuje se povoljnim omjerom masnih kiselina i visokom koncentracijom bioaktivnih komponenti, što ukazuje na njegov visoki nutritivni i funkcionalni potencijal. Posebno je značajan njegov antikancerogeni i protuupalni učinak, koji može biti ključna prednost u promociji zdravlja potrošača i razvoju autohtone pasmine", navode autori.
Iako je buša poznata kao otporna, skromna i prilagođena teškim uvjetima uzgoja, njena ekonomska vrijednost do sada nije bila u potpunosti prepoznata. Rezultati novijih istraživanja mogli bi to promijeniti. Navedene vrijednosti njenog mlijeka otvaraju mogućnosti za razvoj nišnih proizvoda – funkcionalnih mliječnih namirnica.
Takvi proizvodi mogli bi imati značajnu tržišnu vrijednost, posebno u segmentu zdrave prehrane i prevencije bolesti, gdje raste interes potrošača za prirodnim, autohtonim i biološki aktivnim sastojcima.
Evo zašto se sve više farmera odlučuje za malo, čvrsto i otporno govedo
Razvoj uzgoja buše na temelju kvalitete njenog mlijeka mogao bi doprinijeti ne samo ekonomskom osnaživanju ruralnih gazdinstava, već i očuvanju genetskog bogatstva ove pasmine. Integracija naučnih spoznaja u praksu, kroz prilagođenu hranidbu, selekciju i održive proizvodne sisteme, može osigurati i visoku kvalitetu mlijeka i bolju tržišnu poziciju proizvođača.
"Antikancerogeni potencijal mlijeka buše treba igrati značajnu ulogu u daljnjem razvoju i valorizaciji pasmine, pri čemu se istovremeno doprinosi očuvanju autohtone genetike i održivom stočarstvu", zaključuje se u ovom radu.
Dakle, ako se prepoznaju i podrže ove prednosti, buša bi u budućnosti mogla postati mnogo više od simbola prošlih vremena, pasmina s važnom ulogom u zdravijoj prehrani i ruralnom razvoju.
Tagovi
Autorica