Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decembar u stočarstvu
  • 25.12.2015. 08:30

U stočarskoj proizvodnji nema praznika

Dok ratari i drugi poljoprivredni proizvođači imaju minimalan obim rada tokom zime kada biljke miruju, stočari nemaju skoro niti jedan dan odmora. Domaće životinje u uzgoju, tovu ili one koje proizvode mlijeko konstantno moraju konzumirati hranu i vodu, imati čiste objekte i idealne uvjete, a to je bez ljudskog rada i brige nemoguće.

U stočarskoj proizvodnji nema praznika
Foto: depositphotos.com
225
35
0

Dok većina u industrijskoj proizvodnji zajedno sa svojim dobavljačima i transportnim uslugama kontinuirano smanjuju svoj obim poslovanja pred decembarske praznične dane, pa neki idu i na kolektivne godišnje odmore, u poljoprivredi je situacija malo drugačija.

Na tržištu je ovih dana povećana potražnja i kupovina poljoporivredno - prehrambenih proizvoda za prazničnu i novogodišnju trpezu, stoga je u nekim granama ove proizvodnje, posebice u stočarstvu, povećana proizvodnja i plasman namirnica animalnog porijekla poput raznih sireva te suhog i sirovog mesa. Dok ratari i drugi poljoprivredni proizvođači imaju minimalan obim rada tokom zime kada biljke miruju, stočari nemaju niti jedan dan odmora. Domaće životinje u uzgoju, tovu ili one koje proizvode mlijeko konstantno moraju konzumirati hranu i vodu, imati čiste objekte i idealne uvjete, što je bez ljudskog rada nezamislivo.

Nema odmora za stočare

Uzgajivači tovnih goveda, mljekari, peradari, uzgajivači svinja, ovaca, koza, riba itd., vrlo dobro znaju osnovni faktor svoje proizvodnje, a to je hrana. Niti jedna od gore navedenih stočarskih grana i ribarstvo ne trpe loš kvalitet ili čak deficit hrane, što se sasvim sigurno na kraju reflektuje na konačan proizvod. Biološki karakter ove proizvodnje zahtjeva konstantan nadzor i brigu o životinjama što je u konačnici sistem rada "0-24". Goveda, kokoši, pilići, ovce, svinje koze i druge domaće životinje svaki dan baš kao i čovjek moraju konzumirati hranu, kako zbog bazalnih metaboličkih tjelesnih potreba, tako i zbog stresa i napora proizvodnje naročito mlijeka i mesa kod tovnih goveda. Farmer dakle svaki dan mora obezbijediti kvalitetnu hranu i vodu i u određeno vrijeme istu servirati životinjama kroz hranidbeni hodnik ili u posebne hranilice i pojilice. Takav sistem rada ne poznaje slobodan vikend, neradni dan, godišnji odmor ili praznike. Potrebu za hranom i vodom domaće životinje imaju svaki dan, i one u sistemu uzgoja nisu u mogućnosti same sebi prištiti hranu i vodu, već je farmer taj koji vodi brigu o tome.

Konstantan rad u "industriji pod vedrim nebom"

Često poljoprivredu nazivaju industrijom pod otvorenim nebom, a ona kao takva se mora prilagođaviti raznim, a u zadnje vrijeme vrlo varijabilnim, vremenskim uvjetima. U drvnoj industriji primjerice, stolar svoj proizvod može ostaviti i dovršiti ga neki drugi dan, a da to nema loših poslijedica u konačnom proizvodu. Takvo nešto je u poljoprivredi nemoguće, svaka prijevremena i zakašnjela berba ili sjetva u konačnici se odrazi na kvalitet proizvoda. Mlijeko nakon muže mora se odmah plasirati ili sačuvati par dana u laktofrizima sa posebnim uvjetima čuvanja i onda proslijediti u mljekare. Brojleri poslije predviđenog vremenskog perioda 38 - 42 dana tova postižu lošije rezultate u konverziji hrane i pojedu više nego je potrebno po tablici, ukoliko se u predviđenom periodu ne transportuju na klanje. Postoji još ogroman niz primjera u kojima poljoprivredno - prehrambeni proizvod, a i sama proizvodnja, ne trpe niti jedan dan odlaganja ili preskakanja. Sve se to onda svede na kontinuirani rad od 365 dana u godini, samo je razlika u pojedinim granama poljoprivrede kada ljeti ili zimi potražnje na tržištu ima manji ili veći obim rada.

Rad i trud poljoprivrednika malo se cijeni

Ako se uzme u obzir trud i rad poljoprivrednika ili farmera sa svim navedenim činjenicama o konstantnom radu i brizi bez slobodnih dana, svjest o njihovom krajnjem proizvodu bi trebala biti drugačija nego što je danas. Često se poljoprivreda minimizira u poređenju sa drugim granama industrije, ali ne treba zaboraviti da čovjek svaki dan mora jesti i piti vodu, a upravo sve potrebno za to pronalazi i dobija od poljoprivredne proizvodnje. Nažalost, rad i trud poljoprivrednika se ne cijeni, a najbolji pokazatelj su minimalne i ucjenjivačke prodajne cijene, i nebriga odgovornih institucija koje bi trebale zaštiti seljaka poljoprivrednika i farmera.

Foto: depositphotos.com;branex


Tagovi

Praznični dani Poljoprivreda Stočarstvo Rad Uzgoj Tov Uzgajivači Hrana Proizvod Farmer Odmor Praznik Industrija Seljak


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]