Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 22.11.2015. 18:25

U Sloveniji sumnja na bolest plavog jezika

Slovenija sumnja da se bolest plavog jezika pojavila na dvjema kravama na farmi u blizini granice s Austrijom, zbog čega su odmah poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje te bolesti koja pogađa samo preživače i ne prenosi se na ljude.

  • 299
  • 36
  • 0

Slovenija sumnja da se bolest plavog jezika pojavila na dvjema kravama na farmi u blizini granice s Austrijom, zbog čega su odmah poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje te bolesti koja pogađa samo preživače i ne prenosi se na ljude.

Agencija za sigurnu hranu i veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede objavila je kako je sredinom tjedna od austrijskih kolega dobila obavijest o bolesti plavog jezika koja se pojavila na nekoliko krava u austrijskim pokrajinama Štajerskoj i Gradišću, a istodobno je potvrđeno kako se sumnja na tu bolest na jednoj slovenskoj farmi u blizini austrijske granice.

Kontrola farmi na sjeveroistoku

Bolest plavog jezika opasna je virusna zarazna bolest od koje obolijevaju preživači. Bolest nije opasna za ljude i ostale životinje niti će biti ograničenja u trgovini stokom, ali su, kako je i predviđeno za tu bolest, odmah poduzete mjere kako bi se ona kontrolirala i spriječilo njezino širenje pa su životinje izolirane i neće se smjeti premještati. Uzorci tkiva životinja poslani su na analizu u referentni laboratorij u Velikoj Britaniji, koji sumnju na bolest treba potvrditi ili opovrgnuti.

Ako se sumnje potvrde, to bi bila prva pojava te bolesti u Sloveniji, navodi Agencija za sigurnost hrane i veterinarstvo. Kontrola farmi za koje se sumnja da bi se bolest mogla proširiti uvedena je na sjeveroistoku zemlje, na područjima veterinarskih postaja Murske Sobote, Ptuja, Maribora i Celja.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Bolest plavog jezika Slovenija Virusna bolest


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]