Način ishrane zavisi od tipa proizvodnje, rasnog sastava stada i vrste dostupnih hraniva.
Ishrana jagnjadi je jedna od najvažnijih proizvodnih faza u ovčarstvu. Način ishrane zavisi od tipa proizvodnje, rasnog sastava stada i vrste dostupnih hraniva. A da bi uzgajivači ovaca mogli pravilno da izbalansiraju obrok i naprave plan ishrane, savjetodavac za stočarstvo, Ivica Tomić, ističe da je neophodno da poznaju nutritivne potrebe jagnjadi.
"Potrebe za određenim nutrijentima kod jagnjadi zavise od različitih faktora, a to su tjelesna masa ili veličina jedinke, željena brzina prirasta i genetski potencijal samih jagnjadi za povećanje tjelesne mase", napominje ovaj stručnjak.
Faze rasta i ishrane jagnjadi se obično dijele na tri faze: fazu kada još uvijek sisa mlijeko, kada pređe na čvrstu hranu i završnu fazu.
"Ukoliko pretpostavimo da prva faza ishrane traje do mase od 15 kg, obično se potrebe jagnjeta podmiruju kroz mlijeko majke. Ovčije mlijeko je bogato proteinima, mliječnim šećerima, mastima, kalcijumom, fosforom i drugim bitnim nutrijentima."
Kako napominje, vrh proizvodnje mlijeka kod ovce je oko dvadesetog dana laktacije i ostaje na ovom nivou naredne dvije do tri sedmice.
"Ovo govori da će jagnje biti sasvim u redu ukoliko bude unosilo samo majčino mlijeko, sve do 25, 30 dana starosti."
Poslije 30 dana starosti, napominje on, potrebe za hranom rastu i ovca više ne može da podmiri te potrebe, pri čemu se prelazi na drugu fazu ishrane.
"Ukoliko se ovce uzgajaju tako da imaju redovnu ispašu, jagnjad će početi da pasu u ovom dobu da bi nadoknadili svoje potrebe za hranom", kaže Tomić.
S obzirom da rastu potrebe za nutrijentima, prema njegovim riječima, jagnjetu treba da se osigura kvalitetna koncentrovana hrana. Pored svega navedenog, potrebno je uzeti u obzir i redovnu kontrolu jagnjadi, jer ispaša može da dovede do razvoja unutrašnjih parazita, koja će značajno smanjiti razvoj i rast, pa čak dovesti i do uginuća jedinke.
"Potrebno je razviti dobar program ishrane za mladu jagnjad, koji će kasnije zamijeniti dojenje. Obično, ovakav program ishrane uključuje starter za jagnjad (u peletiranoj formi ili u prahu) u kome je izbalansiran nivo proteina, energije, vitamina i minerala."
Dobra hrana u ovom životnom dobu treba da ima do 20 posto suhog proteina, potpuno svarljivi udio treba da bude 72 do 75 posto i da sadrži odnos od 2:1 kalcijuma prema fosforu.
Također, treba da imaju kvalitetno sijeno po volji i da imaju pristup zdravoj i čistoj vodi. U posmatranoj fazi jagnjad obično teže do 25 kg, pri čemu je ova faza često povezana sa završnom, jer se kroz obje faze koristi slična hrana, sa jedinom razlikom u procentu unosa proteina.
U 'plasteniku', ali za ovce: Kako je Edhem za dvije godine razvio perspektivno stado?
"Jagnjad sa visokim potencijalom za rast, koja se hrane hranom baziranom na potpunim smiješama, treba dnevno da dobijaju od 200 do 350 gr tjelesne težine. Da bi postiglo ovaj rast, jagnje svakodnevno treba da unosi količinu hrane koja iznosi 2,5 do 3,5 posto od njegove tjelesne mase", podvlači ovaj stručnjak, naglašavajući da ovaj period ishrane obično traje minimum 30 dana i zavisi od željene konačne mase jagnjeta.
Po njegovim riječima u završnoj fazi jagnje bi trebalo hraniti hranom koja sadrži 12 do 14 posto proteina. Ukoliko se hrane količinom hrane koja iznosi tri do četiri posto njihove tjelesne mase, trebalo bi da imaju dnevni prirast od 300 do 500 grama.
"Kada se jagnjad ovako hrane, može doći do acidoze ili enterotoksemije. Acidoza (kiselost) može da se izbjegne tako što će se u ishranu uključiti do 20 posto grube hrane i tako što će se izbjegavati nagle promjene u ishrani", savjetuje on.
Također, zaključuje, mora se omogućiti da jagnjad imaju slobodan pristup mineralnim lizalicama koje potiču varenje, kao i pristup zdravoj i čistoj vodi u dovoljnim količinama.
Tagovi
Autorica