Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava farma
  • 21.01.2023. 12:00
  • Podunavski okrug, Krnjevo

Svinje hrani bananama i šargarepom, a meso suši na Zlatiboru?

Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje sa hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica.

Foto: Svetlana Petković
  • 1.090
  • 132
  • 0

Marko Jevtić iz Veliko Orašja kod Velike Plane, bavi se uslužnim tovom svinja, a od nedavno se okrenuo i uzgoju domaćih autohtonih rasa. Na svojoj farmi u Krnjevu uzgaja moravke i resavke koje, čini se, uživaju jedući probranu hranu - voće i povrće.

"Pre 13, 14 meseci jedan prijatelj je tražio da kupi od mene svinju koja nije jela koncentrat, aditive...Počeo sam da se smejem i rekao, pa šta bi mogla da jede? Ali onda sam se setio da ja to mogu da radim sa našim rasama svinja koje su otporne na spoljašnje uslove i koje mogu da budu na otvorenom i da se hrane zdravom hranom", prepričava Javtić.

U početku mu je bilo nezamislivo, ali je kasnije primenio metod 'zdrave ishrane' svinja

Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje sa hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica. Takođe, do 10 kg na celo krdo, "ide" i kukuruz i tritikal iz njegove proizvodnje. Kaže, ipak moraju da dobiju jedan deo i te hrane zbog proteina.

Sušenje na Zlatiboru na dalmatinski način

Iako je imao plan da meso suši na Lovćenu, izvoz mesa u Crnu Goru iz Srbije nije moguć zbog afričke kuge svinja, pa je svoju ideju "preselio" na Zlatibor.

Sušenje na Zlatiborsku na dalmatinski način

"Meso ću odneti na sušenje u jednu sušaru gde se pravi pršut - kako je rekao Srbin iz Dalmacije kod koga ću čitav proces raditi", otkriva mladi stočar koji svoju proizvodnju snima i postavlja na društvene mreže pod nazivom "Zdrava farma".

Detaljnije pogledajte u videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Marko Jevtić Svinje Autohtona rasa Moravka i resavka Sušenje pršuti Hranjenje voćem i povrćem Zdrava farma


Autorka

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D