Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mangulice
  • 26.06.2017. 12:00

Specijaliteti od mangulice iz Kovilja

Da li ste spremni da platite: kobasice 1.400 dinara, šunku 2.500, pečenicu 3.000, suvi vrat 2.000, kulen 3.000, ili čvarke 1.400 dinara ako su od - mangulice?

Foto: Đorđe Simović
  • 9.266
  • 1.048
  • 0

Verovatno da je poznavaocima naše agrarne zbilje na pomen Kovilja i Save Graorca prva asocijacija - magulica. Gotovo na svakoj značajnijoj seosko-turističkoj manifestaciji Graorac se pojavljuje sa svojim prerađevinama od ove stare rase svinja.

Razlog naše posete Kovilju je taj što je naš domaćin konačno otvorio pogon za preradu mesa po savremenim standardima.

Slučajno u uzgoj

Graorac kaže da se mangulica u Kovilju gajila do 1960. godina kada su je zamenile, druge, mesnatije rase svinja. Pre svih durok. Ponovni uzgoj mangulice u njegovoj porodici ocenjuje kao - slučajnost.

"Pre deset godina u Žablju na vašaru sam kupio tri mađarske mangulice. Potom sam kupio još jednu martonošu, da bih danas stigao na 200 komada", kaže Sava.

Zanimljiv "meni"

Kada je o ishrani mangulica reč, Graorac kaže da "nema s čime ih ne hrani":

"Hranim ih 'živim' krompirom, šargarepom, travom, a najviše testeninama, kukuruzom, ječmom i sojom. Kupujem otpad od testenine.To su ploče koje raskidam i sušim na vetru i potom stavim u mešaonu sa ostalim žitaricama".

Mangulice nisu mnogo izbirljive kada je reč o hrani

Pogon uz pomoć Pokrajine

Pogon za proizvodnju suhomesnatih proizvoda Gaorac je podigao delimično svojim, ali i novcem iz pokrajinske kase. Namera mu je da u pogonu godišnje preradi meso od 100 mangulica iz sopstvene proizvodnje. U Kovilju je prerada, dok uslužno klanje mora da uradi u Kaću. Kaže da pogon ne bi ni podigao da nije bilo novca iz Sekretarijata za poljoprivredu.

Da se udruže proizvođači mangulice

Kada je o plasmanu proizvoda od mangulice reč, Sava Graorac kaže da su potrošači dosta skeptični:

"Prevaranata je sve više. Morali bi imati udruženje koje će nas zastupati. Morali bi imati prodavnice u Beogradu i Novom Sadu. Ja da donesem proizvode u prodavnicu. A na proizvod da idu dve etikete - moja i komore koja će nas zastupati. Time bi kupac bio zaštićen".

Graorac od mangulica proizvodi: mast, čvarke, kobasice, slanine bele i prošarane, džigernjače, švargle, kulen, šunke, pršutu i suvi vrat.

"Vruće" cene

Naš domaćin je svestan da su cene proizvoda od magulice veće u odnosu na one iz farmske proizvodnje savremenih rasa, ali kaže da zbog kvaliteta tako mora biti:

"Kobasice su 1.400 dinara, mast je 300 dinara, šunka je 2.500, pečenica je 3.000 dinara, suvi vrat je 2.000 dinara, kulen 3.000, džigernjača 300 dinara, švargla 500 dinara, butkice 450, slanina sapunjara je 800, prošarana 1.200 dinara, čvarci su 1.400 dinara i tako dalje".

Cene proizvoda su više, a razlog leži u kvalitetu

Zašto odabrati proizvode od mangulice?

Ispitivanja ukazuju da meso mangulice ima 75 odsto manje štetnog holesterola nego od belih svinja, a upola manje od junetine i piletine. Izuzetnog je ukusa i idealno je za pripremanje svih jela od svinjskog mesa.

Ovo su samo neki od razloga zašto su potrošači spremni da skuplje plate proizvode napravljene od te domaće životinje.Graorac kaže da bi voleo da svako seosko domaćinstvo ima bar nekoliko svinja mangulica u kojima vidi "izvor zdravlja".

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Sava Graorac Mangulica Kovilj


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao