Pretraga tekstova
Upućen hitan zahtjev Kompenzacionom fondu RS za neodložno osiguranje dodatnih novčanih sredstava za obeštećenje
Broj eutanaziranih i neškodljivo uklonjenih svinja na području Bijeljine premašio je 15 hiljada, a direktna šteta iznosi više od sedam miliona maraka. Do sada je isplaćeno obeštećenje za 126 poljoprivrednih gazdinstava, u iznosu od preko dva miliona KM.
Lokalni krizni centar (LKC) uputio je još jedan hitan zahtjev Kompenzacionom fondu Republike Srpske za neodložno osiguranje dodatnih novčanih sredstava.
"Napominjemo da je važno da nas informišete u vezi sa tim da li je do sada u zaraženom i ugroženom području određena ogledna farma, kako bi se utvrdila stopa mortaliteta i stopa letaliteta, a samim tim i stepen imuniteta prema virusu afričke kuge svinja", naveli su iz LKC.
Također, ističu da nije održan sastanak stručnjaka u proširenom sastavu, te da nisu preduzete bilo kakve aktivnosti na proširenju radne grupe ni u pogledu donošenja prijedloga izmjena Plana upravljanja kriznom situacijom za kontrolu afričke kuge svinja u RS, kao što je ranije bilo dogovoreno.
Lokalni krizni centar uputio je zahtjev višim instancama, u kome je insistirano da se hitno i neodložno izdvoje sredstva za interventni otkup prasadi, imajući u vidu da samo u Semberiji ima preko 10 hiljada komada prasadi do 35 kilograma.
Tagovi
Afrička svinjska kuga ASK Semberija Šteta Otkup prasadi
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.