Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 11.09.2020. 18:00

Rusija zabranila holandske dodatke hrani za životinje - izazvali štetu u stočarstvu

Potpuna zabrana uvoza dodataka hrani za životinje iz Holandije ostavila je rusku stočarsku industriju bez nekih osnovnih proizvoda potrebnih za ishranu životinja.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 275
  • 97
  • 0

Rusko veterinarsko telo "Rosselkhoznadzor" zabranilo je u julu uvoz svih dodataka hrani iz Holandije, nakon što je rutinska inspekcija otkrila GMO ostatke u proizvodima koje su isporučili kompanija "Vobra Diervoeders Loosbroek" i "P. C. van Tuijl Kesteren".

U izjavi su, dalje, pojasnili da se ruski i holandski veterinarski službenici koriste različitim metodama detekcije GMO-a, što znači da se uvezeni proizvodi ne mogu smatrati sigurnima, piše allaboutfeed.

Zabranjen važan dodatak hrani za telad

Rusija uvozi gotovo 90 odsto aditiva za hranu za životinje, a mnogi proizvodi dolaze iz Holandije.

"Ako se problem brzo ne reši, to bi moglo da našteti stočarskoj industriji jer je farmerima oduzeta preko potrebna roba“, smatraju u ruskoj komapaniji "Mustang Feeding Technologies" koja proizvodi dodatke hrani za životinje.

Smanjuju broj stoke zbog nedostatka vode i krmnog bilja

Na primer, zabranom je zaustavljen uvoz proizvoda Lacto Energia. Reč je o aditivu za hranu za mlečne krave koji su zajednički razvili Mustang i holandska kompanija "Daavision". Proizvod je namenjen podsticanju metabolizma i smanjuje rizik od ketoze. Takođe, povećava sadržaj belančevina u mleku i poboljšava energetsku ravnotežu. Slatkastog je ukusa, što povećava dopadljivost hrane.

"Ovaj dodatak jedan je od osnovnih sredstava za održavanje zdravlja i produktivnosti životinja. Njegovo delovanje ima za cilj da nadoknadi energetski deficit nakon telenja, što je izuzetno teško postići drugim sredstvima”, poručili su iz komapnije Mustang.

"Jedina alternativa je takozvana napredna vrsta ishrane koja ima ozbiljne nedostatke jer hranjenje životinja iznad norme dovodi do nepovratnih posledica i utiče na njihovo zdravlje i efikasnot proizvodnje. Takav način može da prouzrokuje subkliničke i kliničke oblike acidoze i ketoze, koji zahtevaju dodatno lečenje", dodali su. 

Za pravilnu ishranu krava pratiti faze laktacije!

Zabranom je zaustavljen i uvoz nekih organskih kiselina koje se koriste kao alternativa antibioticima.

Čak 108 zabranjenih dodataka hrani

"Zabranjeno je 108 dodataka hrani koji su dokazali svoju efikasnot i bezbednost, a koriste ih mnoge ruske kompanije", kaže predsednik Ruske nacionalne unije za hranu za životinje (NFU) Sergej Miknujik i dodaje kako je zabrana neosnovana.

"Jednostavno je pogrešno zabraniti dobavljače iz cele zemlje kada je samo nekoliko kompanija imalo ove GMO ostatke", istaknuo je Miknujik.

Šta je zeleni krmni konvejer i zašto je važan u ishrani muznih krava

On kaže i da se neki složeni aditivi za hranu ne mogu zameniti, što će doneti određene gubitke za stočare. U vezi s tim, NFU trenutno priprema službeni apel "Rosselkhoznadzor"-u da pozove vladinu agenciju da povuče neopravdana ograničenja.


Tagovi

Ishrana stoke Rusija Holandija Aditivi Stočna hrana Krmiva Rosselkhoznadzor Zabrana GMO


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u