Pretraga tekstova
Ocjene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela.
Tjelesna kondicija ovaca, jednostavnije rečeno, predstavlja činjenicu da li su grla previše debela ili mršava. Ona se može pratiti u svakoj fazi ciklusa proizvodnog života.
Između pasmina i jedinki u jednom stadu postoji veliko variranje kada je riječ o masi, visini i općoj razvijenosti grla. Zbog toga je veoma važno da se izvrši pravilna ocjena tjelesne kondicije.
Тjelesna masa ovaca mijenja se tijekom godine, a fazom proizvodnje.
"Potrebe za hranom su najmanje kod ovaca dok su u fazi održanja, potom se postepeno povećavaju tijekom rane i kasne gravidnosti, a najveće su tijekom laktacije", kaže stručnjakinja Slavica Petrović.
Odluke koje utječu na hranidbu donose se u tri karakteristične faze:
Najbolji pokazatelj kondicije grla je razvijenost mišića i masnog tkiva iznad i oko pršljenova kralježnice u slabinskoj regiji.
"Slabinski pršljenovi imaju i vertikalne koštane izrasline, kao i kratke poprečne nastavke. Opipavanjem ovog predjela, a posebno poprečnih i trnastih nastavaka, vrši se ocjena tjelesne kondicije", otkriva Petrovićeva.
Ocjene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela. Najveća i najmanja ocjena nisu poželjne, a idealna je od 2,5 do 3,5 u trenutku janjenja.
Foto: Hudolin Vjekoslav
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tamo gdje je na vrijeme obavljena prihrana, strna žita su u dobroj kondiciji...