Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 06.09.2022. 12:00

Odluka Vlade: Mleko 128,9 dinara za litar i zabranjen izvoz svežeg?

Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara. Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i  smanjuje se sa 12 na 5 odsto.

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 816
  • 475
  • 0

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara.

Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i  smanjuje se sa 12 na pet odsto. Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza sirovog i pasterizovanog mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Podsetimo, na ranijoj sednici doneta je odluka da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara, a dosadašnja cena iznosila je 113,99 dinara.

Stočari Srbije: Niste svesni u kakvoj smo situaciji, odmah nas primite!

Poslednjih dana vlada opšta panika potrošača, ali i stočara zbog nestašice ove namirnice, a kako za Betu kaže vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković, nerazumna odluka doneta je kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica.

"Suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru", rekao je.

Proizvođači mleka su, kako je rekao, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali "od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači". 


Tagovi

Cena mleka Oganičenje cena namirnica Zabrana izvoza Josip Mačković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u