Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 30.05.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Zarilac

Obitelj Polak morala odustati od mliječnih krava - prešli na tov junadi

Drastičan pad cijena mlijeka dogodio se 2010., što se nastavilo. Na kraju smo sve rasprodali i prešli na tov junadi, istaknuo je mladi stočar Franjo Polak.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.146
  • 231
  • 0

U Zarilcu stanuje obitelj Polak kojoj su ratarstvo i govedarstvo već tradicija. Unuk i djed koji obojica nose ime Franjo ekipi Poljoprivredne televizije otkrili su kako je njihova poljoprivredna proizvodnja izgledala u prošlosti, a kako danas.

"S konjima sam orao, korio ručnom kosom, žito se vezalo u snopove", ispričao je djed rekavši da je nekad život bio težak, ali narod zadovoljan. Sela su bila puna, a sada nigdje nikoga.

Drago mu je što mu se unuk odlučio nastaviti baviti poljoprivredom. "U Osijeku je pet godina studirao poljoprivredu", ponosan je. Kaže, godinama su živjeli od mlijeka i marve, no od uzgoja mliječnih krava morali su odustati.

Bitna je volja

"Najranije čega se sjećam je da smo imali 10 krava, bilo je junica za podmladak i oko 20-ak bikova. Kasnije smo to povećavali i imali oko 80 goveda", priča unuk Franjo.

No, dodaje, 2010. se dogodio drastičan pad cijena mlijeka. "Na kraju smo sve rasprodali i prešli na tov junadi", istaknuo je rekavši da su s tom proizvodnjom prestali 2016. godine.

Od ratarskih kultura ova obitelj uzgaja ječam, zob, pšenicu, uljanu repicu, soju, suncokret i kukuruz. Mladi nasljednik kaže da je isplativo pogotovo ako se radi intenzivno. "Bitna je volja", poručio je. 

Ova obitelj primjer je sloge i uspjeha. Djed, otac i unuk zajedničkim se snagama bore protiv poskupljenja i nepredvidive situacije na tržištu, a mladi je Franjo svog djeda i oca već sada učinio ponosnima.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Obitelj Polak Govedarstvo Muzne krave Franjo Polak


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]