Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 19.03.2022. 16:30

Na ruskom tržištu je još u veljači nedostajalo jaja za valjenje

Rusija je inače uvozila oko 20 posto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 milijuna komada

Foto: Depositphoto/branex
  • 224
  • 59
  • 0

Ruska peradarska industrija suočila se s nedostatkom jaja za valjenje u inkubatorima. Naime, tamošnja je veterinarska inspekcija Rosselhoznadzor uvela nova ograničenja uvoza od grupe europskih dobavljača, navodi Poultryworld.

Njihova prosječna cijena u Rusiji se udvostručila u posljednjih nekoliko mjeseci, dostigavši 40 rubalja što je 0,55 dolara po jedinici. Potražnja za njima je u siječnju 2022. godine premašila ponudu za skoro 30 posto što je dovelo do rasta cijena.

Djelovanje epidemije ptičje gripe

Glavni razlog nestašice su veterinarske restrikcije koje je Rosselhoznadzor uveo krajem 2021. i početkom 2022. na uvoz proizvoda od peradi iz Njemačke, Francuske i Nizozemske nakon izbijanja ptičje gripe u ovim zemljama. Ovakav je trend povezan i sa sve većom potražnjom za jajima za valjenje u Kini.

Albert Davlejev, predsjednik ruske konzultantske agencije Agrifood Strategy, rekao je da je situacija slična stanju na tržištu 2021. godine što je ograničilo rezultate tamošnje proizvodnje peradi i potaklo rast cijena.

Ta zemlja zadržava uvozne kvote peradi na nivou od 364.000 tona. Do te odluke su doveli smanjenje proizvodnje i rekordna domaća potražnja.

Cijena po komadu na ruskom tržištu u travnju 2021. se skoro udvostručila i dostigla 30 rubalja što je 0,35 dolara.

Davlejev je dodao da bi ovaj put nedostatak mogao natjerati neke farme peradi da ih nabave od nepouzdanih dobavljača što bi povećalo rizik da se suoče s raznim bolestima i većom smrtnosti peradi.

Smanjenje ovisnosti o uvozu

Rusija je inače uvozila oko 20 posto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 milijuna komada. Sergej Lahtjuhov, generalni direktor Ruske unije uzgajivača peradi, rekao je u veljači da se u 2022. vjeruje da će ova brojka biti niža zahvaljujući mjerama koje je rusko ministarstvo poljoprivrede poduzelo 2021. s ciljem suzbijanja ovisnosti o uvoz. 

Još uvijek se ne zna kakva je situacija s obzirom na sankcije koje je uvela Europska unija. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Jaja Jaja za valenje Valjenje Rusija Ptičja gripa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]