Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočar iz Tamnave
  • 27.06.2016. 09:00

Na livadama sve manje goveda

Retki su oni poljoprivredni proizvođači koji danas žive samo od ove delatnosti. Porodica Stevanović iz sela Brović bavi se samo poljoprivredom i jedna je od retkih u svom mestu koja još uvek čuva tradiciju i izvodi goveda na ispašu.

  • 796
  • 146
  • 0

Ova godina kišovita je kao retko koja, a jedna stara narodna izreka kaže da nekada više gladna može biti kišovita godina, nego sušna. Nadamo se da ove godine to neće biti slučaj, mada žetva ječma u Tamnavskom kraju još kasni, a u njive se zbog vlage ne može.

Mnogo ječma ošljara je podleglo pa će i prinosi biti mali, a domaćin Ivan Stevanović iz sela Brović nadomak Uba ističe da je na svojoj koži već osetio posledice loših prinosa. Sem ječma, Stevanovići seju još i lucerku i kukuruz, a bave se i stočarstvom. Ovogodišnji prvi otkos lucerke bio je dobar, a ni drugi neće biti lošiji.

"Na osam i po hektara koliko sejem, imam tri hektara lucerke, a hektar i dvadeset ari posejao sam ječma, ali ječam je bio jako loš, izgoreo je, a samo 76 džaka sam uspeo da dobijem od hektara i dvadest ari koliko sam posejao. Kukuruz za sada dobro ide, ali do jeseni je još dugo. Lucerka je malo pokisla, ali opet je dobra. Za nekoliko dana ponovo će kosidba, a borba da se nešto sačuva i spasi je neizbežna. Dve godine sam muku mučio, nakupovao sam se sena, i pored svoje njive, jer je poplava sve odnela", ističe Ivan.

Loši prinosi i niske cene "teraju" goveda na prodaju

Naš domaćin od stoke gaji goveda, a u svom selu jedan je od retkih koji još uvek izvodi goveda na ispašu. Puno je vlage pa trava buja, a goveda vole da pasu pa će na ovaj način Ivan da sačuva lucerku za zimu. Raznovrsna trava na ispaši znači kavlitetnije i zdravije mleko. Danas je mala zarada od stočarske proizvodnje, a cene mleka i mesa su niske. Ivanova supruga Nevenka od mleka pravi sir, ali se on teško prodaje.

"Od čuvanja goveda nemam velike vajde, mleko je jeftino, sir takođe. Imam četiri krave, dve junice, šest krmača, oko tridesetak prasića. Borimo se, jer sa druge starne, nema ništa da se zaradi. Da bi nešto zaradili moramo da gledamo u nebo i nadamo se povoljnijim vremenskim uslovima. Nemamo nikakave druge prihode sem poljoprivrede, a u toj grani je danas jako teško jer naroda nema, niti radne snage. Nema se sa kim ni raditi", kaže ovaj domaćin.

Stočarstvo je veoma zahtevno, a troškovi se teško pokrivaju

Oko stoke je mnogo posla, a zarada nekad ne pokrije ni troškove proizvodnje pa će Stevanovići po svemu sudeći morati da prepolove svoj stočni fond. "Seljak ipak nešto mora raditi, a kod ovakvog stanja naše poljoprivrede teško je opstati, a kamoli i pomisliti da se proizvodnja širi, a stočni fond poveća", kaže Stevanović. Ova porodica je ranije držala preko deset krava, ali su zbog lošeg plasmana bili primorani da većinu prodaju. "Na jesen ću morati da prodam još dve krave. Sir ne mogu da prodam, a nekada smo nosili sir od sedam krava na pijacu i do deset sati sav bi bio rasprodat. Sada je teško, kako kažu kupci, nikom se i ne isplati da kupuje domaći sir", požalio se na kraju naš sagovornik.

Photo:bigstockphotos.com;zlikovec zlikovec


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ratarstvo Lucerka Kukuruz Ječam Goveda Ispasa Mleko Sir


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.