Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mlijeka
  • 15.04.2022. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Može li norveški model zaživjeti u BiH - mljekari pokreću svoj pogon prerade?

Unošenjem uloga proizvođači stiču udio u društvu koji je srazmjeran njegovoj vrijednosti u odnosu na ukupan osnovni kapital. Proizvodni pogon će biti lociran u Prnjavoru, na parceli od oko 18 dunuma

Foto: Depositphotos/FreeProd
  • 556
  • 202
  • 0

Udruženje mljekara Republike Srpske poduzelo je korake za pokretanje proizvodnog pogona za preradu mlijeka, koji će biti u vlasništvu proizvođača. Na nedavno održanoj Skupštini udruženja desetak članova je već potpisalo izjavu o zajedničkom ulaganju u osnivanje društva s ograničenom odgovornošću, dok ih je još 40 izrazilo interesovanje. 

Pravo da budu dijelom ovog projekta imaju svi članovi udruženja, pa i oni koji se tek prijave, a koji se obavežu da kao ulog unesu novčani iznos od najmanje 30 posto vrijednosti jedne mjesečne plate, odnosno prihoda od prodaje mlijeka na nivou jednog mjeseca, ali ne manje od 3.000 KM.

Pogon u Prnjavoru

Unošenjem uloga proizvođači stiču udio u društvu koji je srazmjeran njegovoj vrijednosti u odnosu na ukupan osnovni kapital. Proizvodni pogon će biti lociran u Prnjavoru, na parceli od oko 18 dunuma. Mljekara bi trebala biti srednjeg kapaciteta, s preradom od oko 30.000 litara dnevno potvrdio nam je Aleksandar Marić, sekretar Udruženja mljekara RS. 

Planirano je da se pogon bavi proizvodnjom sira (Foto: Depositphotos/OlafSpeier)

"Mi smo već izvršili rezervaciju lokacije. Projekt će podržati i Ministarstvo poljoprivrede RS, grantom od 500.000 KM. Naredne aktivnosti su registracija društva, nakon što ustanovimo broj proizvođača koji je spreman za investiciju", rekao je Marić. 

Norveški model

U prijevodu, proizvođači će istovremeno biti vlasnici pogona za preradu. Riječ je o modelu, kakav je već prisutan u Norveškoj, gdje mljekari drže 27 svojih pogona. 

"Vrata su svima otvorena, prvenstveno članovima. Planirano je da se pogon prvenstveno bavi proizvodnjom sira, jogurta i sličnih proizvoda. Nećemo stvarati konkurenciju mljekarama sa UHT mlijekom. Mi smo prošle godine uvezli sira u vrijednosti 93 miliona maraka, dakle više od 250.000 KM dnevno i tu vidimo dobru priliku za domaće tržiše", kaže Marić.

Ideja postoji već nekoliko godina. Kroz projekt USAID-a je urađena studija izvodljivosti, a u toku su pripreme i za izradu ostale projektne dokumentacije. Svi zainteresirani da uđu u realizaciju projekta mogu se javiti lično na broj 065/338-526 ili mail uppmrs@gamil.com


Tagovi

Mlijeko Prerada mlijeka Prnjavor Udruženje mljekara RS Aleksandar Marić