Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara i sirana
  • 30.04.2022. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Mliječni put Hrvatske: Za mjesec i pol iz virovitičke mljekare izlaze prvi sirevi

Cilj nam je kvaliteta, naša poslovna politika je da ćemo proizvoditi hrvatsko i to na krajnjem proizvodu jasno naznačiti, kaže predsjednik proizvođačke organizacije Mario Rengel, čijih je sedam članova osnovalo trgovačko društvo.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.125
  • 216
  • 0

Potpisivanjem ugovora o najmu, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu Virovitica predan je na upravljanje tvrtki Mliječni put Hrvatske d.o.o. nastale na temeljima istoimene proizvođačke organizacije koja od 2015. godine okuplja mljekare Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ugovor u prostorijama Centra, budućoj virovitičkoj mljekari i sirani, potpisali su ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra Ivana Nemet i direktor tvrtke i predsjednik proizvođačke organizacije Mario Rengel.

"Sektor mliječne industrije je dosta pogođen, ali ne treba odustajati od ulaganja u daljnji razvoj i napredak. Ovo je novi korak u tom smjeru, a mi vam kao Tehnološki inovacijski centar i dalje stojimo na raspolaganju“, rekla je ravnateljica Nemet.

Siguran plasman i veći prihodi za proizvođače

Kapacitet mljekare je 10 tisuća litara u smjeni, u njenim pogonima proizvodit će se svježe mlijeko, jogurt i vrhnje te svježi, polutvrdi i tvrdi sirevi. "Proizvodnja mlijeka je pala jako puno, ali još uvijek ga ima dosta u našem kraju. Unazad mjesec-dva čak su nam se priključili i novi članovi. Stočari su dosta skeptični, ali kad krene proizvodnja mislim da će nam se pridružiti“, kazao je Mario Rengel.

Trgovačko društvo osnovalo je sedam članova proizvođačke organizacije koji dnevno proizvedu pet tisuća litara mlijeka. Vlasnici mljekare ujedno su i proizvođači koji na taj način imaju osiguran plasman, sigurnu i dobru cijenu mlijeka, ali i rizik poslovanja na tržištu prodaje gotovog proizvoda u ogromnoj konkurenciji velikih igrača i malih mljekara.  

"Kod nas je to novina, ali u ostalim zemljama Europske unije to je praksa koja se pokazuje odličnom. Nadam se da će i ovdje to zaživjeti", naglašava Rengel. Dodaje da su prednosti takve organizacije siguran plasman i veći prihodi za proizvođače, a pogotovo sada kad zbog niske otkupne cijene i sve većih ulaznih troškova mnogi rade s gubitkom. Tržišta ima, hrvatska proizvodnja mlijeka je ispod 40 posto.

Potpisivanje ugovora u virovitičkoj mljekari 

"Već su nam se javile udruge malih hotelijera i ugostitelja koji u svojim objektima žele nuditi isključivo domaće proizvode. Cilj nam je kvaliteta, naša poslovna politika je da ćemo proizvoditi hrvatsko i to na krajnjem proizvodu jasno naznačiti“, kazao je. 

Očekuje se da će proizvodnja krenuti za 40 do 50 dana, čim u mljekaru stignu rješenja HACCP i ISO 9001 te odobrenje Uprave za veterinarstvo.

Investicija vrijedna 41 milijun kuna

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici prostire se na 1.500 četvornih metara, a osim proizvodnje nudit će i usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.

Nositelj projekta bila je Virovitičko-podravska županija. Proveden je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a zemljište za gradnju darovao Grad Virovitica. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 41 milijun kuna, a financirana je u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

"Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe priče, ali pred nama i vama još je trnoviti put do potpunog uspjeha. Teško je izgraditi jedan ovakav objekt, ali još je teže njime uspješno upravljati. I dalje ćemo biti na pomoći koliko god budemo mogli“, kazao je župan Igor Andrović.


Fotoprilog


Tagovi

Mliječni put Hrvatske Mljekara Sirana Proizvođačka organizacija Ivana Nemet Mario Rengel


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!