Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 21.03.2016. 17:30

Mitros počinje sa radom 17. aprila

Nova šansa za stočare u Sremu i Mačvi. Mitros sa radom počinje 17. aprila.

  • 799
  • 144
  • 0

Sada je već izvesno da će fabrika za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina "Mitros" u Sremskoj Mitrovici početi sa radom 17. aprila ove godine.

Građevinski radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg sremskog giganta, koji je sredinom januara prošle godine prodat austrijskoj kompaniji "Gierlinger holding" za 800.000 evra biće završeni do 29. marta. Radovi na rekonstrukciji počeli su u aprilu prošle godine, a vrednost ukupne investicije u ovaj nekadašnji sremskomitrovački mesni gigant iznosiće oko 20 miliona evra. Posle 29. marta sledi testiranje opreme i na kraju svečano otvaranje. "Radnici "Mitrosa" će otvoriti vrata fabrike svim zainteresovanim građanima 10. aprila i pozivam sve da iskoriste priliku i vide kako će fabrika funkcionisati i pre samog otvaranja", rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Bolji genetski potencijal

Mitros - potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora

Ovaj nekadašnji gigant ponovo će početi proizvodnju posle 10 godina stagnacije i to u kompletno renoviranim prostorijama. "U pitanju je rekontrukcija građevine koja nije radila skoro 10 godina. Urađena je nova kanalizacija, nov vodovod i pokretanje ove fabrike znači i novu šansu za sve stočare, posebno iz Srema i Mačve", tvrdi Nedimović.

Povratak "Mitrosa" znači i oporavak stočarstva u Sremu i Mačvi jer uz austrijskog investitora stižu i kompanije koje će ulagati u povećanje kvaliteta i genetskog potencijala stočnog fonda Srbije. To je veoma važno imajući u vidu činjenicu u kakvoj situaciji je naše stočarstvo, a veoma važan je i podatak da će u Mitrosu posao naći 400 radnika.

Saradnja sa 1.200 kooperanata

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović u obilasku Mitrosa

Podsetimo prilikom preuzimanaja Mitrosa "Gierlinger holding" je najavio i saradnju sa oko 1.200 kooperanata za početak, da bi se taj broj vremenom povećavao. U prvoj godini rada dnevno bi u "Mitrosu" trebalo da se preradi 1.000 svinja, a da svake naredne godine taj broj bude za 1.000 veći, dok se ne dođe do prerade 5.000 svinja dnevno.

"Plan novog vlasnika Mitrosa je dobar vetar u leđa nama koji se bavimo stočasrtvom. Nekada smo sve što imamo u oborima prodavali Mitrosu, novac dobijali na vreme i imali dobru zaradu. Nadam se da će ponovo biti tako i da će stočarstvo u našem regionu ponovo biti na prvom mestu", kaže Bora Slepčević stočar iz Buđanovaca. Mišljenje Slepčevića dele i ostali stočari koji još uvek nisu odustali od tova svinja. Sigurno tržište je oslonac uspešne proizvodnje i početak rada "Mitrosa" stočari vide kao prvi korak ka povećanju broja tovljenika i vraćanje Srema i Mačve na prvo mesto po proizvodnji svinja, po kojoj je taj deo naše zemlje nekada bio najpoznatiji.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Mitros Sremska Mitrovica Stočarstvo Srem Mačva Tovljenici Kooperanti Proizvodnja svinja Svinjarstvo Branislav Nedimović Stočni fond Oporavak stočarstva


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".