Pretraga tekstova
Luka Nović je u prvom turnusu imao gotovo 100 odsto uginuće, ali ga to nije spriječilo da odustane od svoje namjere da se bavi uslužnim tovom pilića.
Život na selu sve je primamljiviji onima iz urbanih sredina. Za napuštanje grada odlučio se i Luka Nović, koji je prije nešto više od deceniju, iako nije puno znao o peradarstvu, na porodičnom imanju u Donjem Detlaku kod Dervente pokrenuo farmu pilića.
"Na imanju je bio objekat u kojem je otac nekada tovio bikove, pa sam odlučio da ga rekonstruišem i prilagodim za tov pilića, jer za kvalitetan proizvod, uslovi su ključni", priča Luka, koji proizvodi šest turnusa godišnje sa po šest hiljada pilića, a proizvodnja jednog traje 40 dana.
Kako kaže, on je jedan mali farmer, u očima onih koji imaju 60-70 hiljada. Sve uglavnom radi sam, uz suprugu koja malo pomaže, a zaradu podijele na putovanjima.
"Radim iz zadovoljstva, ne želim da radim džaba, ali sam zadovoljan kad primim jednu lijepu uvećanu penziju i uz to redovno sebi kombinujemo ljetovanja, banje, jer čim ne pilića ja sam negdje otišao", kaže Nović, koji je već 13 godina ima svoju farmu.
Trenutno ne razmišlja o proširenju proizvodnje i novim ulaganjima, ali ranijih godina tako nije moglo te je investirao u modernizaciju opreme, a sve kako bi razvijao proizvodnju.
"Automatski je sve, ne možeš bez toga. Moje je nadzor, da dođem, pogledam, obiđem dva puta dnevno, noću jednom. Znači nije zahtjevno puno, samo moraš biti blizu", priča nam ovaj mali peradar, dodavši kako se mora stvoriti ambijent na farmi, da su pilići raspoređeni "kao igrači na terenu".
Ovdje, svi znaju šta rade - jedni piju, jedni leže, i tako u krug. "Sada njima treba da bude od 30 do 31 stepen i raspoređeni su idealno i ja znam da mora biti dobro", nastavlja Luka, te dodaje kako će se truditi da radi ovaj posao dok ga zdravlje služi, s obzirom na to da ga nema ko naslijediti.
Luka je u prvom turnusu imao gotovo 100 odsto uginuće, ali ga to nije spriječilo da odustane od svoje namjere da se bavi uslužnim tovom pilića.
"Moram se truditi da budem tu prisutan, jer ne daj Bože da struje nestane, pokrepaju pilići, ako je tov u poodmaklom stadiumu. Ovako, posla nema puno, bar na ovako malim količinama. Oni koji imaju dosta više moraju zaposliti radnika."
Najviše posao ima kada treba pripremiti ogrjev, a svakodnevni mu je da loži zimi vatru i obilazi piliće, eventualno uginuće izvadi i prijavi u knjigu uginulih pilića.
Nović napominje kako su funkcionalan prostor, kvalitetna hrana i visok nivo higijene, ključni su za proizvodnju kvalitetnih pilića.
Tagovi
Tov pilića Peradarska farma Luka Nović Derventa Moderna farma
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)