Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 19.03.2022. 18:00

Koji su uvjeti potrebni za držanje ovaca?

Za ovce je potrebno osigurati prostor i kvalitetnu ispašu, a držanje ovnova može biti pravi izazov.

Foto: Ranka Vojnović
  • 5.825
  • 306
  • 0

Uzgoj ovaca postaje sve zanimljiviji bilo da se radi o malim, amaterskim stadima ili profesionalnom uzgoju. Prije nego što se odlučite na ovaj korak potrebno je znati čime raspolažete. Za ovce je potreban prostor gdje ćete ih napasati, objekt za držanje i prostor za ispust. Prema tome, ali i dostupnoj hrani određuje se broj grla. Također, važno je i gdje ćete skladištiti sijeno i drugu hranu i odlagati gnojivo.

Prije nego krenete u avanturu držanja ovaca potrebno je naučiti kakve su njihove potrebe i koji su simptomi bolesti koje se mogu javiti. Odlučite kakvu pasminu želite: za meso, mlijeko ili kombinirane. Za malo stado bit će vam dovoljno 10 do 15 grla. One su društvene životinje i uvijek ih je potrebnu držati u grupi.

Uvjeti držanja

Za njih je potrebno izgraditi objekt u kojem će biti tijekom nepovoljnih vremenskih prilika. To nije obavezno u područjima gdje cijele godine mogu biti vani. Objekt mora ispunjavati određene uvjete. Trebaju biti što jednostavniji i moći osigurati zaštitu životinja od padalina, vjetra i preniske temperature.

Za dobre uvjete potrebno je osigurati lako prozračivanje i određenu temperaturu u unutrašnjosti. Koncentracija prašine i relativna vlažnost zraka moraju biti u granicama dozvoljenog. Mora se voditi računa o potrebama životinja. Ne smije ih biti previše u objektu. Na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za janje je potrebno 0,35m². Pod treba biti čist i suh i sprječavati klizanje. Kao prostirka se koristi slama ili neki drugi organski materijal. Po danu je za odraslu ovcu potrebno 5kg stelje, a za janje do 3kg.

Osigurajte im dovoljno prostora (Foto: Ž.R.Kristić)

Temperatura u ovčarniku treba biti 5 do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu janjad je potrebna nešto viša temperatura, jer su osjetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih bolesti.

Kada je u ovčarniku više kategorija životinja, potrebno je odvojiti posebne prostore za njih. Najvažnije je da imamo odjeljen dio za ovce koje se janje kako ih nitko ne bi uznemiravao.

U objektu treba postojati dobra ventilacija, ali ne i propuh. Na njega su ovce posebno osjetljive nakon striže (šišanja), kao i mlada janjad.

Držanje ovna u stadu

Ovnovi mogu biti pravi izazov za držanje za ljude koji nisu navikli. Neki su agresivni, ali treba znati da će i najumiljatiji u doba parenja pokazati svoju agresivnu stranu. Iskusni ovčari će vam reći da nikada ne okrećete leđa ovnu i da mu nikad ne vjerujete. Oni se mogu držati odjeljeni od stada, ali uvijek u društvu, najbolje s kastriranim ovnom.

Vrlo su društvene životinje (Foto: J. Kuzmić)

Pripuštaju se ovcama u doba parenja. Treba znati da su spremni preskočiti vrlo visoke ograde kako bi došli do ovaca ako su u njihovoj blizini. Zbog toga ih je najbolje držati na udaljenoj parceli, ako to uvjeti dozvoljavaju.

Zahtjevi ovaca

Ovce su biljojedi i po jednoj životinji je potrebno osigurati oko 2kg sijena, do 400g koncentrirane hrane, vitaminsko-mineralne dodatke, sol.

Trava je osnovna hrana i one provedu oko 8h tijekom dana pasući. Prelazak sa zimske hranidbe sijenom na pašnjake treba biti postepen i traje do dva tjedna. U tom periodu se nakon hranidbe sijenom izvode kraće vrijeme na pašu, a zatim se količina sijena postepeno smanjuje i ispaša produžava. Prvo se na pašnjak izvode odrasle, a poslije bremenite i one koje se nedavno ojanjile.


Tagovi

Ovce Držanje ovaca Uzgajanje ovaca Ovnovi Ovčarnik Uvjeti držanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs