Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Kamberović
  • 23.11.2025. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Kako su Alisa i Ramiz na maloj farmi kod Živinica napravili sir ekstra klase: Zlatna medalja!

Na porodičnom gazdinstvu je oko 25 koza, a odnedavno i nekoliko krava. Porodičnim radom drže gazdinstvo na nogama.

Kako su Alisa i Ramiz na maloj farmi kod Živinica napravili sir ekstra klase: Zlatna medalja!
Foto: Ramiz Kamberović
152
0
0

Polutvrdi masni kozji sir s bijelim lukom, ručno rađen na Farmi Kamberović u Tupkovićima kod Živinica, ponio je titulu ekstra klase i osvojio zlatnu medalju Federalnog agromediteranskog zavoda. Iza ovog uspjeha stoji mladi bračni par, Ramiz i Alisa Kamberović, supružnici koji grade svoju malu, ali sve prepoznatljiviju priču.

Na porodičnom gazdinstvu danas se nalazi oko 25 koza, a odnedavno i nekoliko krava, pa će, kako Ramiz kaže, biti i novih proizvoda. On je uglavnom zadužen za rad oko životinja i komercijalu, dok svaki član porodice ima svoj dio posla.

"Tu su i roditelji, pomognu i brat i snaha, supruga najviše radi oko sira, ali su svi uključeni u funkcionisanje farme", navodi Ramiz, objašnjavajući kako porodičan rad drži ovo gazdinstvo na nogama.

Alisa je glavni "majstor"

Kako napraviti kozji sir, Alisa je učila od svekrve nakon udaje, a danas je glavni "majstor" za konačan proizvod u porodici. Posebno za tvrde sireve koje je upravo ona uvela u ponudu.

"Svekrva je pravila sireve u sirutki, a ja sam počela ove masne, muž je prvi probao, dok nismo postigli pravi kvalitet i tako smo počeli preko društvenih mreža prodaju", kaže nam.

Koze na Farmi Kamberović
Koze na Farmi Kamberović

Upravo je njen masni sir s bijelim lukom dobio zlatnu medalju, a kako kaže, sve je ekološki od mlijeka koza koje su sve vrijeme na ispaši, do bijelog luka koji sama uzgaja bez primjene ikakve hemije.

Pojasnila nam je i proces izrade ovog sira.

"Najprije mlijeko zagrijavam na 39 stepeni, a onda u tako zagrijano dodajem kozju siturku. Na pet litara mlijeka ide jedna čaša sirutke, onda to miješam da se odvoji sir", priča Alisa, dodajući da potom ide cijeđenje, te u odvojeni sir dodaje bijeli luk i soli po želji.

Kada ovaj proces završi, oblikuje sireve, stavlja ih na odležavanje, „za sada imamo rashladne vitrine i tu nadolaze 45 dana“, nakon toga svaki komad pažljivo pakuje i šalje kupcima širom zemlje.

Kupci ih prepoznaju

Ovo nije prvo priznanje za njihovo gazdinstvo, ali jeste prvo zlato, uz njega su dobili i zahvalnicu za Polutvrdi masni kozji sir dimljeni. Ranijih godina su dobijali srebrene medalje, a plakete im mnogo znače.

"Sretni smo zbog zlatne medalje. Znače mnogo i za prodaju, ljudi to prepoznaju i cijene", kaže Alisa, pojašnjavajući da iako se još nisu predstavljali na sajmovima, njihove proizvode prepoznaje publika od Mostara do Sarajeva i Tuzle.

U ponudi i sir u maslinovom ulju
U ponudi i sir u maslinovom ulju

Potražnje ima za svim proizvodima - kozjim sirom, kravljim sirom, kajmakom, sirutkom, masnim sirevima u maslinovom ulju, sirevima sa bijelim lukom, paprikom, ali i za dimljenim. Najviše narudžbi dolazi iz glavnog grada, a uglavnom masne sireve dostavljaju poštom.

Sirevi u pakovanjima od 250 grama cjenovno se kreću od 8 do 15 KM, ovisno od dodataka koji se koriste. Naručiti ih možete preko Facebook grupe Eko kozji proizvodi "Farma Kamberović".


Fotoprilog


Tagovi

Farmi Kamberović Zlatna medalja Kozji sir Alisa Kamberović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.