Na porodičnom gazdinstvu je oko 25 koza, a odnedavno i nekoliko krava. Porodičnim radom drže gazdinstvo na nogama.
Polutvrdi masni kozji sir s bijelim lukom, ručno rađen na Farmi Kamberović u Tupkovićima kod Živinica, ponio je titulu ekstra klase i osvojio zlatnu medalju Federalnog agromediteranskog zavoda. Iza ovog uspjeha stoji mladi bračni par, Ramiz i Alisa Kamberović, supružnici koji grade svoju malu, ali sve prepoznatljiviju priču.
Na porodičnom gazdinstvu danas se nalazi oko 25 koza, a odnedavno i nekoliko krava, pa će, kako Ramiz kaže, biti i novih proizvoda. On je uglavnom zadužen za rad oko životinja i komercijalu, dok svaki član porodice ima svoj dio posla.
"Tu su i roditelji, pomognu i brat i snaha, supruga najviše radi oko sira, ali su svi uključeni u funkcionisanje farme", navodi Ramiz, objašnjavajući kako porodičan rad drži ovo gazdinstvo na nogama.
Kako napraviti kozji sir, Alisa je učila od svekrve nakon udaje, a danas je glavni "majstor" za konačan proizvod u porodici. Posebno za tvrde sireve koje je upravo ona uvela u ponudu.
"Svekrva je pravila sireve u sirutki, a ja sam počela ove masne, muž je prvi probao, dok nismo postigli pravi kvalitet i tako smo počeli preko društvenih mreža prodaju", kaže nam.
Upravo je njen masni sir s bijelim lukom dobio zlatnu medalju, a kako kaže, sve je ekološki od mlijeka koza koje su sve vrijeme na ispaši, do bijelog luka koji sama uzgaja bez primjene ikakve hemije.
Pojasnila nam je i proces izrade ovog sira.
"Najprije mlijeko zagrijavam na 39 stepeni, a onda u tako zagrijano dodajem kozju siturku. Na pet litara mlijeka ide jedna čaša sirutke, onda to miješam da se odvoji sir", priča Alisa, dodajući da potom ide cijeđenje, te u odvojeni sir dodaje bijeli luk i soli po želji.
Kada ovaj proces završi, oblikuje sireve, stavlja ih na odležavanje, „za sada imamo rashladne vitrine i tu nadolaze 45 dana“, nakon toga svaki komad pažljivo pakuje i šalje kupcima širom zemlje.
Ovo nije prvo priznanje za njihovo gazdinstvo, ali jeste prvo zlato, uz njega su dobili i zahvalnicu za Polutvrdi masni kozji sir dimljeni. Ranijih godina su dobijali srebrene medalje, a plakete im mnogo znače.
"Sretni smo zbog zlatne medalje. Znače mnogo i za prodaju, ljudi to prepoznaju i cijene", kaže Alisa, pojašnjavajući da iako se još nisu predstavljali na sajmovima, njihove proizvode prepoznaje publika od Mostara do Sarajeva i Tuzle.
Potražnje ima za svim proizvodima - kozjim sirom, kravljim sirom, kajmakom, sirutkom, masnim sirevima u maslinovom ulju, sirevima sa bijelim lukom, paprikom, ali i za dimljenim. Najviše narudžbi dolazi iz glavnog grada, a uglavnom masne sireve dostavljaju poštom.
Sirevi u pakovanjima od 250 grama cjenovno se kreću od 8 do 15 KM, ovisno od dodataka koji se koriste. Naručiti ih možete preko Facebook grupe Eko kozji proizvodi "Farma Kamberović".
Fotoprilog
Tagovi
Autorica