Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 11.11.2020. 16:00

Kako spremati silažu - fermentacijom ili uz dodatak inokulanata?

Celokupan proces pripreme silaže u suštini se svodi na to kako stvoriti optimalne uslove za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospešiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i sprečiti dalje kvarenje silirane mase.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 289
  • 70
  • 0

Iza nas je jedan od najvažnijih perioda u godini, za farmere koji se bave proizvodnjom mleka. Od uloženog truda i rada proteklih skoro dva meseca zavisi kompletna proizvodnja u narednom zimskom periodu - sve do proleća, nove vegetacijske sezone i pojave sveže voluminozne krme.

Celokupan proces pripreme silaže u suštini svodi se na to, kako stvoriti optimalne uslove za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospešiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i sprečiti dalje kvarenje silirane mase. Njenim gaženjem i sabijanjem istiskuje se vazduh, stvaraju se anaerobni uslovi koji pospešuju razvoj korisnih mikoorganizama i na taj način se u potpunosti kompletan proces siliranja odvija na priodan način.

Kako ubrzati proces siliranja ?

"Vreme je novac" - dobro poznata izreka koja u praksi znači što više skratiti proces obrade ulaznih inputnih sirovina, zadržati optimalne faktore proizvodnje i imati na kraju kvalitetan proizvod. Farmerskim rečnikom to znači što pre obezbediti povoljne okolnosti za fermentisanje silažne mase i u što kraćem periodu obezbediti gotov konzerviran proizvod, odnosno, silažu koja se neće kvariti. Nakon njenog zatvaranja u silose ili sabijanja u uzemljene lagune, nastaje proces potrošnje ostatka vazduha.

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Za šest do osam sati bakterije potroše ostatak vazduha i nastaje anaerobna sredina koja pospešuje razvoj poželjnih bakterija koje ubrzavaju proces proteolize - razgradnje ugljino-hidrata i on se obično završava za dva do tri dana u zavisnosti od količine zaostalog vazduha u silaži. Kao produkt razvijaju se dobre bakterije mlečno kiselinskog vrenja koje spuštaju pH vrednost do 3,4 - 4,2. Faza opadanja pH obično traje oko 18 do 20 dana. Za svoj rast i razvoj, ovi organizmi brzo pretvaraju sve dostupne jednostavne šećere u mlečnu kiselinu. I tu je prilika koju farmer može iskorititi:

  • Ubrzati proces fermentacije;
  • Smanjiti gubitak suve materije;
  • Očuvati hranljivu vrednost mase;
  • Sprečiti razvoj nepoželjnih mikroorganizama (kvasaca) i
  • Sprečiti aerobno kvarenje silaže

Sve ono što se ne obezbedi prilikom njene pripreme na prirodan način poput seckanja i usitnjavanja mase, dobro sabijanje, potiskivanje ostataka vazduha, zatvaranje i slično, može se popraviti dodacima odnosno stimulatorima koji stvaraju poželjne anaerobne uslove i razvoj korisnih mikroorganizama.

Efikasnija fermentacija uz inokulante

Inokulanti su posebni biološki dodaci koji sadrže odabrane vrste bakterija najčešće (Lactobacillus sp., i Enterococcus sp.) koji fermentišu šećere u poželjnu mlečnu kiselinu i na taj način pojačavaju i ubrzavaju proces fermentacije, a pri tome smanjuju gubitke suve materije i do 20 odsto. Većina vrsta bakterija ima polovičan učinak u fermentisanju šećera, a dodavanjem inokulanata u silaži njihova efikasnost se povećava i do 90 odsto.

Po mirisu i boji procenite da li je vaša silaža ili senaža dobra?

Oni se najčešće nalaze u praškastom ili granulisanom stanju i dodaju se pri punjenu silosa ili lagerovanju silaže i to kao rastvor od 0,6 grama inokulanta u 20 litara vode za jednu tonu silažne mase. Većina farmera kao biljnu masu koristi silažni kukuruz, celu biljku. Pri dodavanju inokulanata fermentacija se ubrzava čak i do 50 odsto u zavisnosti kako je prethodno spremljena i sabijena masa, a to na kraju znači i raniji početak korišćenja silaže u ishrani, što je jako bitno naročito kod zakasnelog siliranja.


Tagovi

Proizvodnja mleka Proces fermentacije Silažna masa Korisni mikroorganizmi Seckanje i usitnjavanje Inokulanti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao