Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 08.01.2024. 07:30

Kako najbolje dezinficirati svinjac?

Čišćenje i dezinfekcija objekata i opreme je obavezna mjera, ako želimo zdrave životinje.

Kako najbolje dezinficirati svinjac?
Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 159
  • 13
  • 0

Čišćenjem i dezinfekcijom svinjaca možemo prekinuti ciklus pojavu brojnih oboljenja, poput dizenterije, ako ih obavimo poslije iseljenja i prije useljenja svinja, u prasilištima, oborima za uzgoj i tovljenike.

Krajnji ciljevi su da se stvore optimalni uslovi, smanji pritisak prouzrokovača bolesti, spriječi pojava glodara i drugih štetnih organizama, poboljša zdravlje životinja. Time se indirektno pozitivno djeluje na iskorištenost hrane i prirast.

Obavite čišćenje i pranje

Prvi korak u stvaranju boljih uslova je čišćenje objekta. Uklanjaju se fekalije, ostaci hrane, prljavština sa poda, zidova, hranilica, pojilica, ograde, sisteme ventilacije. Nakon grubog čišćenja obavlja se pranje uz upotrebu odgovarajućih deterdženata, pjene ili gelova. Poslije nanošenja sredstva za pranje ostavite da djeluju najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći. Sve isperite čistom vodom.

Posebno dobro operite teško dostupna mjesta (Foto: Depositphotos/Tzido)

Prilikom ispiranja izbjegavajte prskanje prljave tečnosti na izaprane dijelove. Posebno dobro operite teško dostupna mjesta. Najbolje je koristiti mašine koje obezbijeđuju upotrebu tople vode, temperature 70ºC, pod pritiskom.

Sve što je oštećeno popravite, a teško dostupne dijelove koje ne možete oprati toplom vodom pod pritiskom operite ručno. Ostavite da se prostor osuši minimalno 24 h prije nanošenja dezinfekcionog sredstva.

Dezinfekcija objekta i opreme

Nakon čišćenja, pranja i sušenja obavlja se dezinfekcija. Odabir sredstva zavisi od cilja, vrste prouzrokovača oboljenja ili štetočine. Najednostavnije je obično krečenje uz upotrebu pravog kreča.

Sredstva za dezinfekciju se nanose ravnomjerno u tanjem sloju pomoću prskalica nižeg pritiska ili visokotlačnim uređajima. Počinje se od plafona prema podu i od stražnjeg prema prednjem dijelu svinjca.

Upotrebljavaju se sredstva na bazi aldehida, sa kojima se često kombinuju amonij jedinjena, zatim na bazi fenola, organske kiseline i sredstva koja oslobađaju kiseonik. Kod odabira pažnju je potrebno obratiti i na kompatibilnost materijala koji se nalaze u svinjcu, jer ova sredstva mogu izazvati pojavu korozije, krtost i propadanje materijala od kojih su izrađeni podovi, propadanje zidova, pregrada, pojilica, hranilica, električnih uređaja.


Tagovi

Svinjac Dezinfekcija svinjca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.