Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 24.07.2020. 15:00

Izoflavoni iz soje štite svinje od virusnih infekcija?

Svinje koje se redovno hrane sojom bolje su zaštićene od virusnih patogena, pokazalo je novo istraživanje sa Univerziteta u Illinoisu. Taj učinak istraživači pripisuju izoflavonima, prirodnim jedinjenjima ove mahunarke.

Izoflavoni iz soje štite svinje od virusnih infekcija?
Foto: Flickr/United Soybean Board
81
8
0

Virus reproduktivnog i respiratornog sindroma kod svinja (PRRSV) raširena je bolest koja američke proizvođače ove stoke košta oko 650 miliona dolara svake godine. Sada su naučnici na Univerzitetu u Illinoisu dokazali da su životinje koje se redovno hrane sojom zaštićene od ovog virusa, a učinak pripisuju izoflavonima, odnosno prirodnim jedinjenjima te mahunarke.

"Postoje dokazi da ishrana stoke sa sojom pomaže u zaštiti svinja od ovog virusa, ali još uvijek nije jasno kako djeluje", kaže za agdaily Ryan Dilger, koautor studije i vanredni profesor na katedri za animalne nauke ovog Univerziteta. On i njegovi saradnici već su ukazivali na izoflavone iz ove biljke kao aktivne sastojke u ishrani te su željeli dodatno istražiti tu hipotezu.

Najveća koncentracija izoflavona u soji

"U ovom istraživanju naročito smo posmatrali njihov učinak na imunološki sistem", kaže Dilger. "Htjeli smo saznati kako možemo iskoristiti primarni izvor proteina u ishrani koja se već koristi za svinje i pružiti praktičan način za proizvođače u borbi protiv ove bolesti", dodao je.

Razoran virus u stočarstvu: Može uzrokovati 100% smrtnost, a lijeka nema

Riječ je o flavonoidu koji se prirodno javlja u biljkama, a njegova koncentracija je visoka u soji. "Ovo jedinjenje ima već dobro poznate zdravstvene prednosti i koristi se kao dodatak u ljudskoj ishrani", objašnjava Brooke Smith, vodeća autorica studije i diplomirana istraživačica u programu Veterinarskih medicinskih stipendista.

"Kada su uključeni u ishranu zaraženih svinja, čini se da ovi izoflavoni podržavaju ili pomažu ovim životinjama u uklanjanju sekundarnih infekcija ili im omogućavaju bolji imunološki odgovor tako da ne podlegnu infekciji", tvrdi Smith.

Dilger dodaje da je ovo istraživanje jedinstveno u fokusu na ishranu. "Koristimo nešto što prolazi kroz probavni trakt da bismo pokušali promijeniti imunološki odgovor na virus koji se nalazi u plućima. Tako virus nikada ne dolazi u direktni kontakt s izoflavonima. To su dva različita sistema", objasnio je.

Tok istraživanja

U istraživanje je bilo uključeno 96 svinja, podijeljenih u tri grupe. Dvije od njih su bile zaražene PRRSV-om, jedna od tih grupa primila je dodatak izoflavona dok druga nije. Kontrolna grupa nezaraznih životinja nije dobila dodatke.

Zaražene životinje koje nisu konzumirale ovo jedinjenje imale su oko 50% veću stopu smrtnosti od infekcije od one koja je primala dodatak. Prema tome, izoflavoni bi mogli imati značajan ekonomski učinak na proizvođače, zaključili su istraživači.

Istraživači poručili: Držite se ishrane sojom

U drugom dijelu studije istraživači su se konkretnije pozabavili mogu li ovi fitonutrijenti indirektno koristiti imunološkom sistemu mijenjajući profile bakterija u debelom crijevu svinja.

"Nismo znali postoji li direktni učinak izoflavona na imunološki sistem ili je to rezultat fitonutrijenta koji pogoduju rezidencijalnim bakterijama, a koji su tada imali indirektan učinak na domaćina", rekao je Smith.

Oni su uspjeli isključiti indirektan učinak ovog jedinjenja putem bakterija. Međutim, iako nisu bili u stanju objasniti biološke mehanizme, jasno je da su izoflavoni korisni.

Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka

Soja je obično dio ishrane svinja, a istraživači preporučuju proizvođačima da se toga drže. Iako ovi fitonutrijenti imaju široku paletu protivupalnih i antioksidativnih svojstava, oni takođe imaju komponente estrogena koje mogu uticati na ženke u uzgoju i promijeniti reproduktivni ciklus. 

Istraživači ističu da njihova otkrića mogu imati značaj i na ljudsko zdravlje. "Uveli smo ljudski kontekst u stočarstvo i stavili ga u scenarij poljoprivrede. Otkrili smo nešto što može koristi proizvođačima svinja, ali svakako treba dodatna istraživanja kako bi pomoglo i ljudima", zaključio je Dilger.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Ishrana svinja Uzgoj svinja Proizvodnja soje Naučno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.