Ima li rješenja za paklene dane u tovu? Može li rashladno saće spasiti ljetne turnuse, provjerili smo na Kokofarmi
Ni našu zemlju ne zaobilaze vremenski ekstremi, kakvima smo svjedočili i prošlog ljeta, od dugotrajnih toplotnih talasa do naglih promjena koje su ostavljale ozbiljne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Juni je donio i prve ovogodišnje vrućine, što je mnoge farmere natjeralo na razmišljanje - kako pregurati ovo ljeto?!
Među najpogođenijima je peradarska proizvodnja, pa smo se dali u potragu za dostupnim rješenjima u BiH i farmerima spremnim da podijele svoja iskustva. Tako smo došli do Dženane Dokso, vlasnice obrta "Kokofarm" iz Visokog. Baš nedavno je na svojoj farmi u Goruši ugradila rashladno saće.
Od 2011. godine Dženana se bavi tovom pilića. Svjesna da toplotni stres kod brojlera može dovesti do ozbiljnih posljedica - smanjenog prirasta, povećane smrtnosti i direktnih ekonomskih gubitaka, odlučila je investirati u rashladni sistem, koji je još ranije planiran. No, nesreće su nekada neizbježne.
"Naši kapaciteti su 30 hiljada brojlera u jednom turnusu, odnosno 180 hiljada tokom jedne godine. Prošle godine, tokom ljeta jednu noć smo imali toplotni udar na farmi. Štete je bilo, ali opet dobro smo prošli", kaže Dokso.
Nijednom poljoprivredniku danas nije lako, dodaje, rizici su veliki. Ali, kao žena poduzetnica uspješno 'pliva' u ovom zanimanju.
"Mi smo ostavili otvore za rashladno saće još kada smo dograđivali objekat 2021. Generalno su spratovi topliji, zidovi i krov su građeni od panela, tako da je ovdje uvijek toplije", navodi naša sagovornica, dok nas uvodi u objekat u kojem za vrijeme naše posjete nije bilo pilića, ali je opremljen i spreman čeka novi turnus.
"Svu opremu za sprat, sistem hranjenja sa silosom, pojenje, zimsku i ljetnu ventilaciju, farmski kontroler i elektro ormar, te vertikalne kalorifere za grijanje smo uzeli od Ekvip doo tada kada smo dogradili ovaj sprat, ali rashladno saće nismo. To je sačekalo ovu godinu", dodaje Dokso.
U ovakvim uslovima, rashladni sistemi su neophodan alat, a među efikasnijim rješenjima ističe se upravo primjena rashladnog saća, koje na jednostavan i prirodan način omogućava bolju kontrolu mikroklime u objektu.
Efikasno rješenje za hlađenje i ventilaciju prostora, zahvaljujući posebnoj strukturi, omogućava optimalno isparavanje vode i održavanje prijatne temperature. Površinski zaštićeno rashladno saće, otporno je na vlagu, izdržljivo i jednostavno za održavanje.
"Primarno ga koristimo za rashlađivanje farme i postižemo veliki efekt. Ako je, primjera radi, temperature vani 40 stepeni Celzijusa, imamo mogućnost da je čak spustimo na 27 i 28 stepeni", kaže nam Saša Živanić, direktor kompanije "Ekvip" doo, koja se već niz godina bavi projektovanjem i opremanjem farmi.
Na našu molbu stigao je u Visoko, a potom smo se i sami uvjerili u rad ovog sistema, u svega nekoliko minuta temperatura u objektu postala je prijatna. Dok sistem radi, Živanić nam pojašnjava da vazduh kroz saće prolazi pravolinijski i putuje prema kraju farme, gdje ga ustvari povlače ventilatori, koji su nezaobilazan dio rashladnog sistema.
Ovdje su u dnu farme postavljena četiri velika ventilatora, zajedno sa površinom saća od 18 metara kvadratnih, postavljenom na usisnim otvorima sa bočnih strana.
Farmeri trebaju računati i da iza objekta ima 15-20 metara slobodnog prostora kako bi ti ventilatori mogli izduvavati vazduh.
"Također, potreban je pristup vodi, tokom dana kad su topli dani, odnosno kada rashladna saća rade, na farmi ove veličine potrošnja može biti oko 300-400 litara dnevno", precizira Živanić.
Ljeti, sistem najčešće radi tokom dana, od 9 do 23 sata, ovisno o potrebi i noćnim temperaturama. Kada su noći hladne uglavnom se isključuje.
"Isključivanje može biti ručno, u smislu da farmer ili radnik koji je odgovoran za upravljanje ventilacijom, isključi rad pumpi i smanji broj ventilatora. Ili, ako postoji kontroler, on će sam da pali i gasi ventilatore i klimu u zavisnosti od programiranih uslova", kaže Živanić, pojašnjavajući kako se nadogradnjom osnovnog sistema može programirati isključivanje na određenoj temperaturi ili vlažnosti vazduha.
"Znači, sve to čovjek može ručno da radi, a može biti i računarsko upravljanje."
Narudžbe, kako kaže, preferiraju najmanje mjesec i po prije ugradnje, ali u izuzetnim situacijama se može uraditi i ranije. Tako je bilo i na ovoj farmi gdje je sve završeno za 15 dana od narudžbe. No, treba imati na umu da to nije uvijek izvodivo i da zavisi od specifičnosti potrebne opreme.
Sugerira da se investicija planira tokom zime, kada je veći razmak između turnusa, odnosno uselja.
"Tada smo i mi slobodniji, nemamo pritisak montaža koji obično dođu kad je ljepše vrijeme. Farmeri mogu uvijek da nam se jave da finalizujemo ponude, a sam trenutak narudžbe ili ugradnje može biti kasnije", dodaje.
Dimenzije saća su prilagodljive i ovise od dužine i širine farme, kao i broj ventilatora koji se uvijek računa specifično za svaki objekat. Samim tim i cijene su drugačije, jer je 'sve po mjeri'.
No, u Ekvipu kažu otvoreni su za sve upite, a njihove kontakt podatke možete pronaći ovdje.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica
Partner
Svetosavska bb,
78250 Glamočani, Laktaši,
Bosna i Hercegovina
tel: 065 202 573,
e-mail: oprema.ekvip@gmail.com
web: https://ekvip.eu/