Pretraga tekstova
Procjenjuje se da svake godine antimikrobna opornost uzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u EU i Evropskom privrednom prostoru te znatno opterećuje zdravstvene sisteme
Potrošnja antibiotika kod životinja koje se koriste u ljudskoj prehrani, smanjena je za 44% u razdoblju od 2014. do 2021., pokazali su rezultati analize koju su proveli Evropski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropska agencija za lijekove (EMA).
Istraživali su trendove potrošnje antimikrobnih sredstava i antimikrobne otpornosti (AMR) kod bakterije Escherichia coli (E. coli), koju pronalazimo kod ljudi i životinja koje se koriste u ljudskoj prehrani.
Bakterije E. coli kod životinja i ljudi postaju manje otporne na ove lijekove jer se smanjuje njihova ukupna potrošnja što pokazuje da se aktualni trendovi otpornosti mogu promijeniti odgovarajućim mjerama i politikama, pokazala je analiza provedena u sklopu projekta "Jedno zdravlje" (One Health) koja prepoznaje povezanost zdravlja ljudi i životinja.
"Isplatilo se korištenje manje antibiotika u stočarskoj proizvodnji. U većini zemalja u kojima se manje koriste zabilježeni su i manji nivoi rezistencije, a to znači da nacionalni napori u rješavanju ovog problema djeluju", poručio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.
Bakterijske rezistencije kod ljudi i životinja mogu biti povezane. Tako se bakterije Campylobacter jejuni i Campylobacter coli mogu proširiti na ljude prehranom.
Antimikrobna otpornost ozbiljna je prijetnja javnom kao i zdravlju životinja. Procjenjuje se da svake godine uzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u EU i Evropskom privrednom prostoru te znatno opterećuje evropske zdravstvene sisteme, uz približan trošak od 11,7 milijardi eura godišnje, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Tagovi
Antibiotici Antimikrobna otpornost AMR EFSA Redukcija antibiotika Korištenje antibiotika Bakterije u hrani One health Antibiotici u stočarstvu
Autorica
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!