Za intenzivnu proizvodnju mesa potrebno je osigurati adekvatnu ishranu po fazama proizvodnje kroz cijelu godinu
Ekonomičnost uzgoja ovaca za meso zahtijeva povećanu frekvenciju janjenja, barem tri puta u dvije godine, odnosno da se osigura kontinuirana proizvodnja. Ovakva organizacija podrazumijeva da se kod ovaca postigne razbijen sezonski ciklus oplodnje i da se dobijena janjad čim prije odvoje od majki. Ovce sa rano zalučenom janjadi pripremaju se za novi ciklus oplodnje, a janjad dalje odgajaju i tove bez majki.
Za intenzivnu proizvodnju mesa potrebno je osigurati adekvatnu ishranu po fazama proizvodnje kroz cijelu godinu. Ženska janjad u dobi od 110 do 130 dana trebalo bi da dostignu težinu od 35 do 40 kilograma, a muška od 40 do 45 kg.
Tovove treba organizirati prvenstveno korištenjem raspoloživih hranjivih materija na pašnjacima uz odgovarajuće količine koncentrata. U ishrani mora biti najpovoljniji odnos hranjivih materija, a što podrazumijeva:
Ovi uslovi treba da zadovolje fiziološke potrebe u intenzivnom tovu što je teško ostvariti u kombinaciji sa pašom, koja je često neravnomjerna. Oni su mnogo uspješniji u zatvorenom prostoru kada se životinje ne kreću, a moguće je osigurati ravnomjernost u ishrani i svakodnevnom kvalitetu hrane. Riječ je o suhim obrocima.
Kada janjetu u tovu manje ponudimo prirodnih bjelančevina (sojine sačme i suncokreta) tada se amonijak nastao u buragu upotrijebi u većoj mjeri za sintezu vlastitih bjelančevina putem prisutne mikroflore, a manje se izdvaja preko mokraće.
Tov odlučene janjadi po mogućnosti treba organizirati na jedinstvenom obroku. Osnovni principi intenzivnog tova sadržani su u sljedećem:
Temperatura u tovilištima treba da se kreće od 10 do 14 stepeni, a relativna vlažnost zraka da ne prelazi 80 posto. U takvim uslovima janjad ostvaruje najbolje priraste.
Izvor: "Kalendar poljoprivrednih radova"
Tagovi
Autorica