Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intenzivan tov
  • 19.01.2024. 09:00

Ishrana ovaca u proizvodnji mesa - uslovi za ostvarivanje najboljeg prirasta

Za intenzivnu proizvodnju mesa potrebno je osigurati adekvatnu ishranu po fazama proizvodnje kroz cijelu godinu

Ishrana ovaca u proizvodnji mesa - uslovi za ostvarivanje najboljeg prirasta
Foto: Depositphoto/dpandr
  • 181
  • 45
  • 0

Ekonomičnost uzgoja ovaca za meso zahtijeva povećanu frekvenciju janjenja, barem tri puta u dvije godine, odnosno da se osigura kontinuirana proizvodnja. Ovakva organizacija podrazumijeva da se kod ovaca postigne razbijen sezonski ciklus oplodnje i da se dobijena janjad čim prije odvoje od majki. Ovce sa rano zalučenom janjadi pripremaju se za novi ciklus oplodnje, a janjad dalje odgajaju i tove bez majki.

Tehnologija odgoja i tova rano odlučene janjadi

Za intenzivnu proizvodnju mesa potrebno je osigurati adekvatnu ishranu po fazama proizvodnje kroz cijelu godinu. Ženska janjad u dobi od 110 do 130 dana trebalo bi da dostignu težinu od 35 do 40 kilograma, a muška od 40 do 45 kg.

Ravnomjernost u ishrani

Tovove treba organizirati prvenstveno korištenjem raspoloživih hranjivih materija na pašnjacima uz odgovarajuće količine koncentrata. U ishrani mora biti najpovoljniji odnos hranjivih materija, a što podrazumijeva: 

  • visoku koncentraciju hranjivih materija,
  • optimalan sadržaj sirovih vlakana i
  • ravnomjernost u ishrani u cijelom periodu tova.

Ovi uslovi treba da zadovolje fiziološke potrebe u intenzivnom tovu što je teško ostvariti u kombinaciji sa pašom, koja je često neravnomjerna. Oni su mnogo uspješniji u zatvorenom prostoru kada se životinje ne kreću, a moguće je osigurati ravnomjernost u ishrani i svakodnevnom kvalitetu hrane. Riječ je o suhim obrocima.

Kada janjetu u tovu manje ponudimo prirodnih bjelančevina (sojine sačme i suncokreta) tada se amonijak nastao u buragu upotrijebi u većoj mjeri za sintezu vlastitih bjelančevina putem prisutne mikroflore, a manje se izdvaja preko mokraće.

Osnovni principi

Tov odlučene janjadi po mogućnosti treba organizirati na jedinstvenom obroku. Osnovni principi intenzivnog tova sadržani su u sljedećem:

  • Janjad kao preživari slabije iskorištavaju energiju ugljen hidrata i zato se veći udio ne preporučuje.
  • Sadržaj sirovih vlakana ne treba da prelazi 10 posto, a ako je manji onda u proporcijama dodavati sijeno.
  • Najvažnija je pravilna nadopuna dnevnog obroka mineralnim materijama, čija visina ima najveći utjecaj na visinu prirasta i iskorištavanje hrane. Tako odnos Ca:P treba biti 3 do 3,5 naprema 1. Ovakav odnos sprečava stvaranje kamenca u mokraćnoj bešici. Istaloženi kamenac kod muške janjadi dovodi do oboljenja pa i uginuća jer zatvara mokraćne kanale.
  • Da bi se spriječilo grickanje predmeta, mineralni sastojci treba da sadrže i 8 posto Na, u sastavu smjese od 3% koja se nalazi u koncentratu.
  • U koncentratu trebaju biti zastupljeni i vitamini A, E i D.
  • Ovce i janjad su veoma osjetljivi na bakar, kojeg ima dovoljno u bjelančevinama te ga ne smije biti u mineralnim materijama. Ukoliko ga je prisutno više od 15 mg na kilogram suhe materije nastupa trovanje. 
  • Hranu janjadima treba davati po volji i nema bojazni od prežderavanja, u presovanom obliku kao što su briketi i granule, jer se tada isključuje selektivno uzimanje hrane.
  • Ukoliko sami proizvođači spremaju hranu, onda komponente kao što su žitarice treba grubo mljeti ili po mogućnosti gnječiti.

Temperatura u tovilištima treba da se kreće od 10 do 14 stepeni, a relativna vlažnost zraka da ne prelazi 80 posto. U takvim uslovima janjad ostvaruje najbolje priraste.

Izvor: "Kalendar poljoprivrednih radova"


Tagovi

Ishrana ovca Proizvodnja ovčijeg mesa Tov janjadi Tov ovaca Prirast ovaca Intenzivni tov


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.