Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 03.12.2018. 12:00

Hranidba teladi u prvim danima i tjednima života

Prvo mlijeko koje tele pije poslije rođenja naziva se kolostrum i ono se od normalnog mlijeka razlikuje po ukupnom sadržaju suhe tvari, bjelančevina, laktoglobulina, mineralnih tvari koji predstavljaju zaštitu teleta u prvim danima. Teletu se mora redovno davati čista i svježa voda, a na što još treba obratiti pažnju pri hranidbi pogledajte ovdje.

Foto: Pixabay / Capri23auto
  • 5.072
  • 32
  • 0

Kako ističe savjetodavac za stočarstvo diplomirani inženjer Nebojša Brajović, nakon rođenja teleta, prvi postupak koji je neophodno učiniti je da se oči, usta i nos očiste od sluzi i plodovih ovojnica. Poslije toga tele treba posušiti suhom krpom ili suhom i čistom slamom. Zatim treba prerezati pupčanu vrpcu i dezinficirati je jodom, da ne bi došlo do infekcije mladog organizma. Ako je teljenje proteklo bez većih problema, tele treba odvojiti u poseban boks ili ga ostaviti pokraj majke ako ima dovoljno mjesta i omogućiti mu najmanje 1-2 sata odmora.

Kolostrum važan za zaštitu teleta u prvim danima po rođenju

Poslije odmora tele dobiva prvu hranu odnosno mlijeko, iz posude ili direktno iz vimena. Prvo mlijeko se naziva kolostrum i od normalnog mlijeka se razlikuje po ukupnom sadržaju suhe tvari, bjelančevina, laktoglobulina, mineralnih tvari koji predstavljaju zaštitu teleta u prvih 5-7 dana po rođenju. Sadržaj kolostruma se brzo mijenja. Tijekom prvih 24 sata tele treba dobiti 12-15 % od tjelesne mase na rođenju (oko 6 kilograma kolostruma). Zbog specifičnosti građe probavnih organa kod teladi, popijeno mlijeko preko ezofagealnog žlijeba ide direktno u sirište čija je zapremina mala i može primiti maksimalno 1-1,5 litru. Brajović napominje da napajanje treba obavljati svakih 6 sati.

Kolostrum čisti digestivni trakt od prvog izmeta teleta

Osim zaštitne, kolostrum ima i ulogu čišćenja digestivnog trakta teleta od prvog izmeta, koji se naziva mekonij. Кolostrum tele treba dobivati 5-7 dana, a nakon toga se telad nastavljaju hraniti punomasnim mlijekom svoje majke (ako proizvođač ima manje krava), zbirnim mlijekom (ako je farma s više krava), ili zamjenom mlijeka za telad. Stručnjaci preporučuju 2-3 napajanja tijekom dana. Ako se koriste zamjene mlijeka one se daju preko posude za napajanje s dudom, pri čemu se vodi računa da kompletna oprema bude čista i mikrobiološki ispravna. Razina bjelančevina u zamjeni za mlijeko treba biti 22% proteina.

Svježa i čista voda mora uvijek biti dostupna

Starter za telad s 18-20% proteina počinje se teladi davati zajedno s punomasnim mlijekom. Osim startera, teladi treba osigurati i kvalitetno lucernino sijeno. Cilj takvog načina hranidbe je stimuliranje razvoja predželudaca i prelazak teleta od nepreživača u prave preživače. Teladi uvijek na raspolaganju treba biti čista i svježa voda. 

Česta pojava kod teladi na početku života je proljev

U uzrastu od 6 do 8 tjedana tele konzumira 1,5-2 kilograma startera kada se zalučuje i nastavlja se hraniti ograničeno koncentratima i sijenom po volji do prelaska u višu kategoriju. Česta pojava u tom uzrastu je pojava proljeva (dijareje). Do njega dolazi zbog loših ambijentalnih uvjeta (mali prostor, loša ventilacija, niska temperatura, loša higijena opreme), ali također i zbog nekih prehrambenih problema (izostanak kolostruma, njegova nedovoljna količina, nedostatak vitamina A, D, E i drugi faktori).


Tagovi

Telad Hranidba Hrana Kolostrum Mlijeko Koncentrati Lucernino sijeno Voda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?