Pretraga tekstova
Krave leže na skupim madracima i imaju obilje hrane kako bi davale što više mlijeka.
Vitez je odnedavno dobio još jednu savremenu farmu muznih krava koja se prostire na oko 25 hektara. Farma ima 84 muzne krave, a mlijeko prodaje livanjskoj mljekari.
Voditelj farme je doktor veterine Rafael Džoja koji je ispričao da krave leže na skupim madracima i imaju obilje hrane kako bi davale što više mlijeka.
"Na hranidbenom stolu uvijek mora biti hrana i tokom dana i tokom noći. Ima mikser TMR koji miješa, unutra je sijeno, silaža i koncentrat i to stalno mora biti pred njima. Ona tu dolaze jedu i poslije toga idu na ležišta, madrace, leže proizvode mlijeko. Krava inače najviše mlijeka proizvede kad leži", rekao je Džoja u kameru Srećka Stipovića, dodavši je važno da su ležišta udobna kako ne bi oštećivale noge. Ležište za jednu kravu, kako je dodao, košta više od 200 maraka
Izmuzište je također među najsavremenijim u Srednjobosanskom kantonu, a 80 krava pomuzu dva čovjeka za nešto više od 60 minuta. Kako kaže, u novoj hali nikad im nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko ljeta jer je toplotni stres najgori za njih. One visoke temperature teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.
Tagovi
Farma Vitez Dušek za krave Rafael Džoja Srećko Stipović Muzne krave Proizvodnja mlijeka
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano