Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma svinja
  • 22.02.2022. 16:30

Farma svinja na 20 metara od kuće, ispuštanje osoke na njive?

Sličnih problema bilo je i sa prethodnim vlasnikom tog imanja, a dolaskom novog, situacija se samo pogoršala, tvrde meštani rumskog naselja. Navode i da je farma registrovana za tov više od 18.000 svinja.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.521
  • 245
  • 0

Nakon što je najavljena selidba farme svinja "Temerin Agrar d.o.o" iz istoimenog mesta nadomak Novog Sada, još jedna stvara probleme meštanima rumskog naselja. Kako prenosi RTS, stanovnici naselja Aerodrom u Rumi negoduju zbog gradnje farme u njihovom komšiluku i kažu da su osim neprijatnog mirisa, zabrinuti i za svoje zdravlje.

Tvrde, da je sličnih problema bilo i sa prethodnim vlasnikom tog imanja, a dolaskom novog, situacija se samo pogoršala. Navode i da je farma registrovana za tov više od 18.000 svinja.

"Godinu dana gradi farmu, i uporedo sa tim drži svinje. Svu tu osoku sipa iza ovih objekata. Znači, tamo je jezero osoke. 365 dana, po 10-15 cisterni. Neprijatan miris je užasan, ali ono što mene i od toga više brine su naše podzemne vode'', navodi Hermina Pejaković iz Rume za Javni servis, čija se kuća nalazi na 20 metara od farme.

"Naše komunalne službe nadležne inspekcije su izašle na teren. Oni su utvrdili činjenično stanje. Ali je sve dalje u nadležnosti državnih inspekcija, odnosno Ministarstva za poljoprivredu. Sve što je u našoj nadležnosti je urađeno", objašnjava Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Protest ako se ne reši problem

Ipak, tu se problemi sa farmama svinja u Rumi ne završavaju. Nedavno su protestovali meštani Vognja zbog farme koja se nalazi nedaleko od Šašinačke ulice u tom selu. Dvočasovnim protestom poslali su poruku vlasniku da ovako dalje ne može, piše RTV.

Kap je prelila čašu kada je došlo do ispuštanja osoke na okolne oranice. Osoka se razlila na zemljište, seljaci ne mogu da priđu njivama, a vlasnik u telefonskom razgovoru kaže da je do toga došlo slučajno, obećava i ugradnju separatora kako se problem više ne bi ponavljao.

Ako se problem u međuvremenu ne reši, novi protest biće ovog petka, najavili su organizatori.


Tagovi

Farma svinja Temerin Voganj Protest Ruma Osoka Neprijatni mirisi Aleksandra Ćirić Hermina Pejaković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...