Primarni uslov je da izgrađeni objekat omogući dovoljno potrebnog prostora po grlu, što zavisi od tipa i sistema držanja koji mogu biti podnog, kaveznog i slobodnog.
Kako bi se osigurala sigurna i visoka proizvodnja konzumnih kokošijih jaja, neophodno je da bude pravilno izgrađen i pripremljen objekat za smještaj koka nosilja. Takav objekat mora biti projektovan i izgrađen da obezbijedi kokoškama odgovarajuće uslove za život, rast, razvoj, ishranu i maksimalnu proizvodnu jaja - nosivost, uz ispunjavanje potrebnih zoohigijenskih i proizvodnih standarda.
"Primarni uslov je da izgrađeni objekat omogući dovoljno potrebnog prostora po grlu, što zavisi od tipa i sistema držanja koji mogu biti podnog, kaveznog i slobodnog", pojasnio je Dragoljub Krajnović, savjetodavac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS).
Dodaje kako se pri projektovanju podnog sistema mora obavezno odrediti prostor koji zadovoljava držanje 7-9 koka po m². Kavezni sistem omogućava veći kapacitet grla u jednom segmentu, ali se moraju striktno poštovati propisane dimenzije kaveza.
"Nevezano za sistem držanja, važno je da se osigura dobra ventilacija objekta što znači dovoljan dotok i izmjena svježeg vazduha kao i uklanjanje štetnih gasova poput amonijaka", naglašava on.
Nastavlja kako pravilno izgrađen objekat podrazumijeva obezbjeđenje gnijezda za nosilje kako bi se spriječilo nošenje jaja po podu i omogućila neophodna higijena, zatim prečke (priveze) koje služe za odmor kokošaka te dovoljno svjetlosti, kao neophodan faktor za stimulaciju nosivosti (u periodu proizvodnje potrebno je 14-16 sati dnevno).
Mobilni kokošinjci su pravi hit u svijetu, možete ih sami napraviti
Jedan od važnih faktora koje treba osigurati u objektu takođe je i termička izolacija. Provjereno, visoka ili niska temperatura negativno utiču na proizvodnju jaja, ali i na uslove držanja i zdravstveno stanje koka nosilja. Utvrđeno je da optimalna temperatura treba da bude od 18-24 °C. Kod podnog sistema primjenjuje se prostirka na podu od piljevine ili slame što omogućava lagodniji smještaj i održavanje higijene.
"Podrazumijeva se da higijena uz biosigurnost predstavljaju primarni faktor, pa objekat mora biti lak za održavanje, čišćenje, izđubravanje i dezinfekciju. U vezi s tim preporučuje se postavljanje dezo-barijera i kontrola ulaza u objekat da bi smanjio rizik od bolesti i zaraza u proizvodnom jatu", savjetuje Krajnović.
Dobro projektovan i održavan objekat omogućava kokama nosiljama normalan, zdrav i produktivan životni ciklus, što se direktno odražava na kvalitet i količinu proizvedenih jaja, zaključuje on.
Izvori
Tagovi
Autorica