Pretraga tekstova
Očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati za 0,4 posto godišnje
Prema projekciji Evropske komisije proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji smanjivat će se za 0,5 posto godišnje tokom sljedećeg desetljeća.
U poređenju s prosjekom 2022.-2024., to će rezultirati ukupnim padom od oko 1,2 miliona tona do 2035.
"Smanjenje je prvenstveno posljedica daljnje društvene zabrinutosti zbog intenzivnog uzgoja svinja, provedbe strožih ekoloških propisa u određenim zemljama EU-a i smanjenih mogućnosti izvoza“, stoji u izvještaju Komisije.
Osim toga, pretpostavlja se da će afrička svinjska kuga (ASK) ostati prisutna u Evropi, ali se ne očekuju veće epidemije.
"Stoga će biti potreban kontinuirani oprez kako bi se spriječili značajni poremećaji u proizvodnji i trgovini“, napominju u EK.
Prema sadašnjim procjenama, očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati za 0,4 posto godišnje, padajući na 30 kilograma do 2035., što je -5 posto u poređenju s već nižim nivoima zabilježenim između 2022. i 2024.
Što se tiče izvoza svinjskog mesa iz EU-a, predviđa se da će se smanjivati za jedan posto godišnje između posljednjeg trogodišnjeg prosjeka i 2035., tačnije -338.000 tona između prosjeka 2022. - 2024. i 2035.
Istovremeno, očekuje se da će Velika Britanija postati najveće pojedinačno izvozno odredište EU-a.
Predviđa se da će uvoz svinjskog mesa u EU ostati nizak uz smanjenje od 2,2 posto godišnje, uglavnom zato što se Velika Britanija usredotočuje na svoje domaće tržište.
Tagovi
Europska komisija Svinjsko meso Proizvodnja ASK Velika Britanija
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stanje alarmantno kiša još pada Sava nadolazi...