Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 22.01.2025. 18:00

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjit će se za 1,2 miliona tona?

Očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati ​​za 0,4 posto godišnje

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjit će se za 1,2 miliona tona?
Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 90
  • 15
  • 0

Prema projekciji Evropske komisije proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji smanjivat će se za 0,5 posto godišnje tokom sljedećeg desetljeća.

U poređenju s prosjekom 2022.-2024., to će rezultirati ukupnim padom od oko 1,2 miliona tona do 2035.

"Smanjenje je prvenstveno posljedica daljnje društvene zabrinutosti zbog intenzivnog uzgoja svinja, provedbe strožih ekoloških propisa u određenim zemljama EU-a i smanjenih mogućnosti izvoza“, stoji u izvještaju Komisije.

Osim toga, pretpostavlja se da će afrička svinjska kuga (ASK) ostati prisutna u Evropi, ali se ne očekuju veće epidemije.

"Stoga će biti potreban kontinuirani oprez kako bi se spriječili značajni poremećaji u proizvodnji i trgovini“, napominju u EK.

Velika Britanija će biti najveći izvoznik u EU?

Prema sadašnjim procjenama, očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati ​​za 0,4 posto godišnje, padajući na 30 kilograma do 2035., što je -5 posto u poređenju s već nižim nivoima zabilježenim između 2022. i 2024.

Što se tiče izvoza svinjskog mesa iz EU-a, predviđa se da će se smanjivati ​​za jedan posto godišnje između posljednjeg trogodišnjeg prosjeka i 2035., tačnije -338.000 tona između prosjeka 2022. - 2024. i 2035.

Istovremeno, očekuje se da će Velika Britanija postati najveće pojedinačno izvozno odredište EU-a.

Predviđa se da će uvoz svinjskog mesa u EU ostati nizak uz smanjenje od 2,2 posto godišnje, uglavnom zato što se Velika Britanija usredotočuje na svoje domaće tržište.


Tagovi

Europska komisija Svinjsko meso Proizvodnja ASK Velika Britanija


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.