Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pranjić
  • 07.10.2017. 07:30

Dnevno prerade 100 litara mlijeka u prvorazredni sir

Jedno je sigurno - morate imati jasan cilj što želite raditi i u nekoj budućnosti ostvariti, ali postupno, jer u poljoprivredi ništa ne ide preko noći. Treba imati iskrenu volju i ljubav prema poljoprivredi i selu, a to podrazumijeva čelične živce! I ako vam je motiv samo novac, onda ništa od toga, kaže Mijo Pranjić.

Foto: OPG Pranjić
  • 4.733
  • 244
  • 0

Obitelj Pranjić iz Drenovaca u županjskoj Posavini poljoprivredom, točnije stočarstvom, bavi se od početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon očeve smrti 2003. godine, kada se traktor kojim je obrađivao zemlju prevrnuo i usmrtio ga, imanje preuzima sin Mijo, tada 30-godišnjak, iako se do tada bavio drugim poslom.

No, kako je s ocem radio na imanju od djetinjstva, rad na zemlji i u stajama nije mu bio stran. Međutim, tijekom godina uvidio je kako se u poljoprivredi treba specijalizirati za užu djelatnost jer svaštarenje ne donosi dobit. Pranjići su u početku imali nekoliko krava, bikove i svinje.

"Kada sam preuzeo OPG, bio sam jako motiviran da nastavim uspješno voditi imanje kao što ga je otac vodio. Neko vrijeme sam razmišljao što bih radio i odlučio da se moram specijalizirati za jedan sektor. Dogradio sam štale, napravio izmuzište i krenuli smo 2007. godine s 22 krave simentalske pasmine.

Supruga Anja vodi glavnu riječ

Sada na našem OPG-u imamo 32 krave i 33 grla pomlatka, obrađujemo 39 hektara zemlje, od čega 18,5 hektara državnog zemljišta u čak 3 čestice. Glavna djelatnost nam je proizvodnja mlijeka i dnevno proizvedemo oko 600 litara, od čega dio prerađujemo u sir. To nam je jedini izvor prihoda", predstavlja Mijo Pranjić (44) u najkraćim crtama imanje na kojemu supruga Anja (39) vodi glavnu riječ u proizvodnji sira jer je školovana sirarka.

Proglašeni najboljim OPG-om u Hrvatskoj

Izradili su projekt mini sirane koja se pokazala kao vrlo uspješna. Proizvode više vrsta sireva - meke sireve, kuhane, tvrde, polutvrde, dimljene i s raznim dodacima - paprikom, vlascem, biberom, peršinom, koprivom. Anja i Mijo imaju petero djece, a i oni pomažu koliko mogu. David (18) na 4. godini uči za elektro tehničara, Antonio (14) je na prvoj godini za agrotehničara i on je jedini, za sada, koji želi ostati na OPG-u. Mihael ima 12, Mia 10, a Ana 5 godina.

Krajem lipnja OPG Pranjić proglašen je najboljim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom u Hrvatskoj za 2017. i na to su Anja i Mijo s pravom jako ponosni.

"Što je bilo presudno da smo nagradu dobili upravo mi? Sigurno ima OPG-a koji su jednako vrijedni ili još bolji od nas. Ali kada pogledate da je mljekarstvo davno palo ispod dna i većina mljekara je digla ruke od te proizvodnje i tome dodate da je naš kraj jedan od nerazvijenijih u Hrvatskoj i udaljen od bilo kojeg većeg tržišta, što nam dodatno otežava plasman proizvoda - onda se nađe netko tko svemu tome odolijeva i planira dalje investirati i finalizirati proizvodnju. Mislim da je to jedan od razloga za dodjelu nagrade našem OPG-u. Nadam da će to još nekoga potaknuti da opstane u proizvodnji, što bi bio najveći uspjeh", pojašnjava Mijo i dodaje kako su se u lipnju prijavili na mjeru 4.1.1 i 4.1.2. u sklopu Programa ruralnog razvoja za izgradnju nove farme kapaciteta 50 krava s robot mužnjom.

Za to su se odlučili jer im mužnja oduzima puno vremena i zahtijeva puno fizičkog rada pa se ne mogu dovoljno posvetiti proizvodnji i plasmanu sira. što im je glavna djelatnost.

U poljoprivredi ništa ne ide preko noći

"U prosjeku dnevno preradimo 100 litara mlijeka u sir i to uglavnom prodajemo na kućnom pragu i sajmovima. Tržište je takvo - koliko se trudiš, toliko i prodaš, ali prije svega moraš imati kvalitetan proizvod. Naši sirevi putuju i na Jadran, Austriju, Njemačku i kupci nam se uvijek vraćaju. Mljekar danas mora biti puno više od samog proizvođača mlijeka ako je riječ o OPG-u poput našeg. Naravno da se mora prilagođavati zahtjevima tržišta te pronalaziti svoje mjesto, bilo proizvodima ili uslugama, jer od samog mlijeka jako teško se može opstati, a dokaz je i današnji broj proizvođača mlijeka", kaže Mijo Pranjić.

Mijo dodaje kako često preispituje svoje odluke pa mu je teško savjetovati nekoga čime da se bavi, pogotovo glede onoga čime se i on sam bavi.

Vrijedna obitelj Pranjić dnevno preradi 100 litara mlijekau prvorazredan sir

"Jedno je sigurno - morate imati jasan cilj što želite raditi i u nekoj budućnosti ostvariti, ali postupno, jer u poljoprivredi ništa ne ide preko noći. Treba imati iskrenu volju i ljubav prema poljoprivredi i selu, a to podrazumijeva čelične živce! I ako vam je motiv samo novac, onda ništa od toga jer se tu jako često vrtite na nuli. Jednostavno morate voljeti taj život! Kada bih bio ministar poljoprivrede, odredio bih pod hitno prioritete u poljoprivredi, angažirao struku i usmjerio sva moguća sredstva u te prioritetne sektore i zauzeo čvrst stav oko toga. Jer sve ovo predugo traje, a pozitivnih rezultata ni na vidiku", zaključuje Mijo Pranjić.

Foto: OPG Pranjić


Fotoprilog


Tagovi

Slavonija Drenovci OPG Pranjić Mljekarstvo Sir Mlijeko Stočarstvo


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer