Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodni bikovi
  • 16.05.2018. 18:30

Disko - najteži bik Poljoprivrednog sajma

Disko, Vili i Fratelo, zvezde su ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma, teške ukupno 4.380 kilograma, a predstavlja ih  Stočarsko-veterinarski centar Krnjača iz Beograda.

Foto: Vedran Stapić
  • 8.943
  • 628
  • 2

Tradicionalno, posetioci Pojoprivrednog sajma u Novom Sadu imaju priliku da vide najteže bikove, koji su zvezde manifestacije. Ove godine titulu najtežeg je poneo Disko, simentalac težak 1.600 kilograma, koji predstavlja Stočarsko-veterinarski centar Krnjača iz Beograda.

"Disko je unuk čuvenоg Didija, otac mu je Diadore, a majka jedna od najboljih austrijskih krava, Zinoda, koja se koristi za embrio-transfer. Kod njega je došlo do kraja selekcije i nema više šta da se uradi. Možete po ceo dan da mu se divite, a ni umetnik ga ne bi naslikao lepše", kaže dipl. ing. poljoprivrede za stočarstvo Slaviša Pecikoza, selekcioner u Centru. 

Disko se drži u priplodnoj kondiciji

Ovaj bik je 2011. godište, a od njega je prodato čak 170.000 doza semena, koje su namenjene proizvođačima u Srbiji, ali i bivšim jugoslovenskim republikama. "Disko ima najveću kilažu, ali ne sme da se utovi, jer ga držimo u priplodnoj kondiciji, jer tada rado skače", otkriva Pecikoza.

Pecikoza
Pecikoza kaže da je Disko dostigao kraj selekcije i da na njemu više nema šta da se radi

Vili i Fratelo - još dve zvezde ovogodišnjeg Sajma

Osim ovog bika, izložena su još dva - Vili, takođe simentalac i Fratelo, rase šarole.

Teži je Fratelo sa 1.400 kg. Dnevni prirast mu je preko 1.500 kg, pa spada u red najznačajnijih tovnih rasa, čija genetika dolazi i z Francuske. Veliki prirast u tovu ostvaruje se u svim uslovima držanja uz izuzetno laka teljenja. "Fratelo je 2010. godište. Ima veliki randman mesa, veći od drugih rasa, pa ljudi nalaze interes, zbog brzine tova", objašnjava Pecikoza. 

Vili je težak 1.380 kg. Kombinacija je najtraženijeg bika evrope Vile (Wille) i čuvene majke Alfe. Ova zanimljiva kombinacija roditelja učinila je da se kvalitet ovog grla ogleda u potomstvu sa fantastičnim vimenima, uz visoku mlečnost i odličan prirast u tovu. 

Krnjača, zbog semena, forsira simentalsku rasu

Krnjača drži trećinu tržišta u Srbiji, a prisutna je još od 1951. godine, kada je osnovana na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se smanjilo prenošenje bolesti prirodnim putem. Tako je ovo prvi reproduktivni centar za uzimanje semena i veštačku oplodnju na ovim prostorima. Trenutno drže 40 priplodnih bikova. Pecikoza tvrdi da je domaće seme kvalitetno i dodaje: 

"U Srbiji dosta semena dođe i prođe, a nestane kao da ga nikada nije ni bilo. Druga stvar je sa crnim holštajnom, čije je seme kvalitetno, ali je to osetljiva rasa, koja ima kratak vek eksploatacije, u odnosu na simental rasu, koju mi forsiramo. Kao što možete da vidite na Sajmu, uvežene junice su sitne, kao grisine, u odnosu na ove bikove. Krava što je veća, daje više mleka".


Foto prilog


Tagovi

Disko Vili Fratelo Simental rasa Holštajn rasa Šarole Seme Priplodni bikovi Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Krnjača


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner