Pretraga tekstova
S oko 150 miliona grla na poljoprivrednim gospodarstvima Evropske unije (EU), svinje predstavljaju najbrojniju kategoriju stoke u EU, čak ispred goveda (oko 89 miliona).
S oko 150 miliona grla na poljoprivrednim gospodarstvima Evropske unije (EU), svinje predstavljaju najbrojniju kategoriju stoke u EU, čak ispred goveda (oko 89 miliona), pokazuju podaci Eurostata.
Gotovo 40% EU svinja nalazi se u dvije države članice: Španjolska (30,1 miliona svinja) i Njemačka (27,6 miliona svinja). Francuska (13,1 miliona), Danska (12,8 miliona), Nizozemska (12,3 miliona) i Poljska (11,9 miliona) također su imale velik broj svinja.
Svinje nadmašuju broj stanovnika u Danskoj s nešto više od 2:1 (215 svinja po 100 stanovnika 2016. godine), jedina država članica gdje je to slučaj. Omjeri su također visoki u Nizozemskoj (70 svinja na 100 stanovnika), u Španjolskoj (63: 100) i u Belgiji (54: 100). Svinje se nešto slabije uzgajaju u Grčkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (obje imaju 7 svinja na 100 stanovnika) te Bugarskoj i Malti (obje 9: 100).
Foto: chutinwai/pixabay.com
Tagovi
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.